Valeriu Tabara: ”Necalirea culturilor de toamna”, un fenomen pagubos

O iarnă fără omăt și temperaturi negative are un efect dezastros pentru culturile de păioase, spun specialiștii. Orice fermier știe că zăpada este benefică pentru culturile înființate în toamnă, protejând plantele și asigurând necesarul de apă din sol atunci când începe să se topească. În cele mai multe zone din țară, zăpada a lipsit cu desăvârșire în această iarnă.Temperaturile nu au coborât foarte mult sub pragul înghețului, și astfel, plantele nu au avut nevoie de acel strat protector.

Dar aceste temperaturi ridicate au protejat pe termen scurt culturile, consideră Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”. În opinia sa, având o iarnă blândă, plantele nu au avut timp să se călească pentru variațiile de temperatură din acestă primăvară, fapt ce a generat o uscare a culturilor. Cu o bogată experiență în spate, fostul ministru spune că această iarnă a fost cea mai dificilă din ultimii ani din punct de vedere agricol.

”Anul acesta s-a mai întâmplat un fenomen de care vorbim puțin. Este vorba de o necălire a culturilor de toamnă. Nici grâul, nici orzul și nici rapița nu au trecut de faza de călire autentică. Am avut o iarnă călduroasă, cu temperaturi ridicate, de la 2 până la 4 grade. Este extraordinar de mult pentru zone din țara noastră în care culturile de toamnă treceau printr-o iarnă autentică. Și gerul este absolut necesar pentru aceste culturi, pentru că fără a trece prin sistemul de vernalizare, el nu se mai dezvoltă. Am trăit în anul 1996 aceste momente. Anul acesta culturile nu au trecut prin stadiul de vernalizare cum ar fi trebuit, dar nici prin cel de călire, și atunci temperaturile scăzute din luna martie au creat probleme la culturile de câmp”, a precizat Valeriu Tabără pentru AGRO TV.

Temperaturile medii zilnice ale aerului de +5ºC şi mai sus, au prezentat un pericol pentru culturile care trebuiau să ierneze. În aceste condiţii a fost semnalată reluarea vegetaţiei culturilor și la scăderea bruscă a temperaturii aerului din primăvară, plantele nu au mai putut să facă față acestui fenomen de îngheț.

Emisiunea  “Agricultura, o șansă pentru România”  este o inițiativă a Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii,inițiativă susținută de AgroTv, ProfitTv și Look Pus.

ALĂTURĂ-TE  ACESTUI  PROIECT!

Mai multe informații pe  asdar.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole