Valeriu Tabără despre Green Deal: Bruxelles-ul are apucături de Inchiziție

Strategia Green Deal a Uniunii Europene stârnește foarte multe controverse în spațiul public, generând deja probleme nu doar în domeniul energiei, așa cum se constată acum în toate țările europene, ci și în ceea ce privește viitorul agriculturii. Mai multe critici în această privință a adus și reputatul dr. ing. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, care, invitat în emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, moderată de Cătălin Lența la AGRO TV, a acuzat Bruxelles-ul, mai mult sau mai puțin voalat, că se comportă precum Inchiziția, impunând măsuri administrative nepotrivite și neținând cont deloc de cercetarea în domeniul biotehnologiei, singura capabilă cu adevărat să aducă soluții la problemele cu care se confruntă agricultura europeană.

„Cercetarea științifică, mai ales pe agricultură, nu este o cercetare a plugului în brazdă sau numai a pământului, ci este o cercetare de biologie aplicată, pentru a putea să rezolvi problemele acestea cu care ne confruntăm – schimbările climatice, problema de mediu și de reducere a pesticidelor, probleme legate de anumiți factori climatici, pentru că noi vorbim foarte mult de irigații, dar nu vorbim de condițiile atmosferice”, a arătat Valeriu Tabără.

Acesta a arătat că toate aceste probleme legate de mediu și de schimbările climatice nu se pot rezolva prin niște măsuri administrative, luate după ureche de politicienii de la Bruxelles.

„Măsurile trebuie să aibă la bază soluții solide științifice, verificate, certificate de cei care le fac, cu o responsabilitate maximă. Or, îndrăznesc să spun – și îmi asum răspunderea ca unul care am lucrat aproape 50 de ani în cercetare, cu rezultate semnificative – că cercetarea nivelul Uniunii Europene nu s-a dus spre sistemul în care să putem dezvolta competitivitatea Europei cu ceea ce se întâmplă în lume”, a dat verdictul Valeriu Tabără.

„În lume există două tipuri de agricultură, dintre care una este bazată pe cercetări de mare, mare nivel și de mare profunzime, care s-a transformat în așa-zisa «revoluție verde genomică», spre dosebire de Revoluția Verde a lui Norman Borlaug, care dă rezultate excepționale din aproape toate punctele de vedere: reducerea consumului, reducerea gazelor cu efect de seră, reducerea prețului, căci producția este cu 30-40% mai ieftină, crescând astfel competitivitatea. Dar în același timp s-a lucrat foarte mult pe calitate. Și aici este un foarte mare câștig care reiese tot din aceste cercertări pe care, din păcate, Uniunea Europeană le-a blocat de foarte mulți ani: așa-zisele biotehnologii, uneori recunoscute doar sub forma OMG-urilor și PMG-urilor (organisme/plante modificate genetic – n.r.). Or, nu este numai acesta domeniul, ci este vorba de cercetări de mare profunzime”, a precizat reputatul cercetător.

Valeriu Tabără este de părere că fără cercetări științifice serioase nu se vor putea atinge sub nicio formă parametrii fixați prin Green Deal sau prin alte proiecte și programe europene, mai cu seamă pe termen lung.

„Noi trebuie să reabilităm cercetarea agricolă, cercetarea biologică, mergând pe ceea ceste mai nou. Nu se poate să existe o sentință judecătorească, dată de o curte europeană, că nu ai voie să gândești, nu ai voie să aplici metode de cercetare. Asta nu a mai fost de pe la anii 1400-1500”, a mai spus Valeriu Tabără.

Din păcate, liderii europeni, care pot lua deciziile importante în momentul potrivit, nu ascultă întotdeauna de oameni care au o viață de cercetare în spate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole