28 iunie 2022 - 12:40

Valeriu Tabără, adresă către Ministerul Agriculturii! Ce îi cere lui Oros

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), profesorul universitar Valeriu Tabără, a transmis către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), punctele de vedere ale ASAS față de discuțiile ce au loc în aceste zile la minister, referitoare la modernizarea sectorului pomicol.

”Atrag atenția că în cadrul unui program complex, eficient, pentru redresarea sectorului pomicol, pentru realizarea plantațiilor, este nevoie de material de plantat, de valoare, realizat în România”, scrie președintele ASAS în scrisorile adresate ministrului agriculturii, Adrian Oros, respectiv secretarului de stat Marius Micu.

Valeriu Tabără a subliniat importanța care trebuie acordată pepinierelor, faptul că România dispune de una dintre cele mai bogate surse de germoplasmă/genetică pomicolă din Europa și chiar din lume, precum și facilitarea accesului măsurii de către unitățile de cercetare pomicolă.

Președintele ASAS a transmis și importanța realizării unei bănci de gene pomicole la nivelul României, în colaborare cu Republica Moldova.

- Publicitate -

”Este un moment deosebit în cadrul submăsurii 4.1a să se prevadă și un proiect pentru construirea Băncii de gene pomicole din România. Precizez, stimate domnule ministrul Nechita Adrian Oros, că la proiect se pot alătura și cercetătorii din R. Moldova, cu care am putea realiza gestionarea surselor genetice pomicole la nivelul spațiului românesc. (…) Un proiect de colectare și gestionare a surselor genetice pomicole poate fi încadrat în marile domenii de politică europeană: gestionarea și conservarea biodiversității, obiectiv cuprins în Pactul Verde European”, a mai subliniat Valeriu Tabără.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.