VAL DE INCENDII ÎN HUNEDOARA. CINE APRINDE MIRIȘTILE VA FI AMENDAT DE APIA!

În ultimele ore, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au intervenit pentru stingerea a 21 de arderi necontrolate de vegetație uscată.

În operațiunile de lichidare a acestor arderi au fost implicați aproape 100 de subofițeri ai gărzilor de intervenție din Deva, Hunedoara, Orăștie, Ilia, Brad, Baru, Râu de Mori, Bretea Română, Dobra, Băița, Baru.

Suprafața totală afectată de arderi depășește 150 de hectare de teren, pășune sau litieră de pădure.

Cel mai probabil , incendiile au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise în scopul igienizării terenurilor.

Între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Garda Națională de Mediu și Agenția de Plăți Intervenții pentru Agricultură există un schimb de informații privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

Monitorizarea în sistem integrat urmărește creșterea eficienței acțiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe teren arabil și la arderea pajiștilor, protejarea mediului împotriva poluării și prevenirea incendiilor.

Pentru identificarea corectă a locației unde a avut loc arderea vegetației uscate de pe miriști sau pășuni APIA utilizează o aplicație care generează informații colectate prin satelit. Prin intermediul acestei tehnici de ultimă generație poate fi identificat cu ușurință și proprietarul terenului pe care s-a produs arderea.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 1000 — 2500 de lei !

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Iancu de Hunedoara’ al județului Hunedoara face apel la cetățeni în vederea respectării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor:

1. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situații de urgență;

2. Arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiții meteorologice fără vânt;

3. La arderea miriștilor se are în vedere:

a) parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate;

b) izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;

c) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;

d) asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare, iar în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire;

4. La arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se are în vedere:

a) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

b) curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;

c) supravegherea permanentă a arderii;

d) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

5. Primarii sunt obligați să aducă la cunoștința cetățenilor prevederile generale și specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale și, totodată, să urmărească aplicarea acestora;

6. În pădure, fumatul și focul deschis sunt strict interzise, cu excepția locurilor special amenajate în acest sens;

7. Deținătorii de păduri, a căror incendiere poate pune în pericol populația și bunurile sale materiale, obiectivele sociale și capacitățile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligați să ia măsuri apărare împotriva incendiilor și să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire și stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate;

8. Persoanele fizice și juridice care desfășoară activități în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligația dotării cu mijloace tehnice de prevenire și stingere a incendiilor și instruirii personalului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole