20 octombrie 2021 - 01:24

Val de incendii de vegetație! Sute de hectare arse împotriva legii în ultimele zile

Deși este o practică interzisă prin lege, tot mai mulți proprietari de terenuri recurg la incendierea suprafețelor acoperite de vegetație uscată tocmai pentru a-și pregăti pășunile pentru primăvară. Constatarea a fost făcută de Inspectoratul Pentru Situații de Urgență care în ultimele zile s-a confruntat cu un val de incendii de vegetație pentru care au stabilit ca și cauze probabile incendierea intenționată.

Ultimul incendiu la care au fost alertați să intervină pompierii buzoieni a fost cel de luni , în Bădila, comuna Pârscov. Acolo flăcările au cuprins o sută de hectare de vegetație uscată, existând pericolul ca incendiul să ajungă, susținut de vântul puternic de la acel moment, la casele și pădurea din apropiere.

La fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri și după mai bine de trei ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat.

”Suprafața totală pe care incendiul s-a manifestat a fost în jur de 100 de hectare, iar cauza probabilă a fost stabilită ca foc deschis în spații deschise. Intervenția pompierilor a fost dificilă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și anume a vântului puternic, dar au intervenit pe o perioadă de 3 ore. Nu a existat pericol de extindere la case, pompierii au acționat rapid și au împiedicat extinderea către pădurile și locuințele din zonă”, a precizat Pîrvu Vlăduț, reprezentant ISU Buzău.

În weekend însă pompierii au fost solicitați să intervină în mai multe localități unde, la fel, au avut loc incendii de vegetație în urma cărora alte 73 de hectare au fost incendiate.

După lichidarea incendiului, pompierii au stabilit ca focul a pornit de la incendierea intenționată a vegetației uscate și atrage atenția asupra pericolului generat de astfel de acțiuni.

”În această perioadă incendiile de vegetație au crescut ca număr, așa că reamintim populației că arderile necontrolate sau incendierea vegetației uscate se poate face numai după obținerea acordului Agenției pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu foc din partea autorităților locale. Aceste incendii de vegetație au consecințe grave asupra comunităților, ne pot pune în pericol atât bunurile, cât și viețile”, a mai atras atenția reprezentantul ISU.