18 ianuarie 2022 - 01:19

Anunț crucial privind vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sub 16 ani

În iunie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) ar putea acorda autorizarea pentru vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste sub 16 ani.

Anunțul a fost făcut vineri, 14 mai 2021, de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Este important să avem autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Posibil ca în următoarea lună să se acorde această autorizare, moment de la care avem deja suficiente doze şi putem începe fără întârziere acest proces de vaccinare folosind logistica actuală, organizarea actuală.

Nu văd un impediment în a avea o activitate continuă care să permită şi accesul acestei grupe de vârstă la vaccinare”, a afirmat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Târgu Mureș.

Cum se va face vaccinarea anti COVID-19

La începutul lunii în curs, Gheorghiță menționa în acest context că activitatea de vaccinare nu se face obligatoriu la pediatru, ci se face de ani de zile la medicul de familie.

În ceea ce privește vaccinarea anti COVID-19 copiilor cu vârste de peste 12 ani, consimțământul îl va da părintele sau aparținătorul, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, activitatea se va desfășura obișnuit, ca și până acum.

„Sunt detalii organizatorice pe care le vom stabili cu pediatri, vom vedea dacă este necesar să asigurăm alte resurse în cabinete. Nu anticipez că va fi nevoie să modificăm schema de personal pentru grupa de vârstă 12-15 ani”, spunea coordonatorul campaniei naționale de vaccinare la începutul lunii mai 2021.

La finele lunii martie 2021, vocile oficiale ale Pfizer declarau că vaccinul dezvoltat împotriva COVID-19 a fost extrem de eficient la copii, demonstrând o eficienţă de 100% într-un studiu clinic de faza a treia, în care au fost implicaţi adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.