Vacă rezistentă la tuberculoza bovină, obţinută în laborator de cercetători

vacabaltataO echipă de oameni de știință din China a anunțat că a reușit obținerea, prin clonare, a unor vaci cu rezistență crescută la tuberculoza bovină. Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un instrument de editare a genomului prin care s-a putut schimba codul genetic al animalelor. Potrivit acestora, tehnologia ar putea fi utilizată pe cale largă în agricultură, informează miercuri BBC.

Tuberculoza bovină reprezintă un factor de risc în multe țări, inclusiv în anumite zone din Marea Britanie, Africa și Asia.

Echipa de la Colegiul de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Nord-Vest A&F University din Shaanxi, China, a modificat o genă implicată în contracararea infecției. ”Vaca transgenică rezultată a manifestat o rezistență crescută la infecția M. bovis (tuberculoza bovină)”, au anunțat cercetătorii. ”Studiul nostru oferă o cale de a dezvolta sistemul CRISPR/Cas9 pentru aplicații în agricultură”, au adăugat ei.

20 de viței au murit, iar 11 dintre ei au supraviețuit mai mult de trei luni.

Oamenii de știință chinezi au reușit anterior să insereze o genă de șoarece în vaci în încercarea de a crește capacitatea de protecție contra tuberculozei. Spre deosebire de această tehnică, cel mai recent studiu, publicat în jurnalul ”Genome Biology”, a utilizat instrumentul de editare a genomului, care este mai exact.

Testele efectuate cu privire la rezistența la tuberculoză au fost realizate pe mostre de sânge luate de la animalele clonate.

Încă nu se cunoaște exact ce s-ar întâmpla dacă vacile transgenice ar fi expuse la această boală în condiții normale.

Ian McConnell, profesor emerit de științe veterinare la Universitatea din Cambridge, este de părere că tuberculoza bovină este o boală complexă, iar noua tehnologie, oricât de revoluționară este, nu va putea avea aplicabilitate. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole