31 iulie 2021 - 15:06

V-ati saturat de culturi afectate de boli si daunatori? Iata solutia pentru monitorizarea acestora!

Folosind inteligența artificială, oamenii de știință au creat un instrument ușor de utilizat pentru a detecta bolile și dăunătorii bananei. Astfel, noul instrument inteligent dezvoltat scanează plantele pentru depistarea semnelor a 5 boli majore și a unui dăunător comun.

Testat în Columbia, Republica Democrată Congo, India, Benin, China și Uganda, instrumentul a oferit o rată de detectare de 90%. Potrivit cercetătorilor, acest lucru reprezintă un pas către crearea unei rețele conectate la nivel mondial prin satelit, pentru a controla bolile și focarele de dăunători.

Îmbunătățirea monitorizării culturilor

„Agricultorii din întreaga lume se luptă pentru a-și apăra culturile de dăunători și boli”, a spus Michael Selvaraj, care a dezvoltat instrumentul împreună cu colegii de la Bioversity International din Africa. “Există foarte puține date despre dăunătorii și bolile bananelor pentru țările cu venituri mici, dar un instrument precum acesta oferă oportunitatea de a îmbunătăți monitorizarea culturilor, de a controla rapid, a atenua și de a ajuta fermierii să prevină pierderile de producție.”

Instrument încorporat într-o aplicație

Instrumentul este încorporat într-o aplicație numită Tumaini – care înseamnă „speranță” în limba suedeză – și este conceput pentru a ajuta cultivatorii de banane să detecteze rapid o boală sau dăunător și să împiedice apariția unui focar larg. De asemenea, acesta poate încărca date într-un sistem global pentru monitorizare și control la scară largă. Obiectivul aplicației este de a facilita un răspuns robust și ușor de implementat pentru a sprijini fermierii care au nevoie de controlul bolilor culturilor.

20.000 de imagini încărcate

Îmbunătățirile rapide ale tehnologiei de recunoaștere a imaginilor au făcut posibilă aplicația Tumaini. Pentru dezvoltarea acesteia, cercetătorii au încărcat 20.000 de imagini care înfățișau diverse boli de banană vizibile și simptome dăunătorului. Cu aceste informații, aplicația scanează fotografii ale unor părți din fructe sau plante pentru a determina natura bolii sau dăunătorului, iar apoi oferă etapele necesare pentru a aborda boala specifică. În plus, aplicația înregistrează și datele, inclusiv locația geografică și le introduce într-o bază de date complexă.