27 mai 2022 - 09:58

Utilizarea glifosatului – decizie controversata a Curtii de Justitie a UE

Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), aprobarea utilizarii în Uniunea Europeană a pesticidelor și erbicidelor ce au în componența glifosat, are la bază un proces care nu este sub nici o formă greșit.

Distrugerea unor rezervoare umplute cu produsul Roundup și, de asemenea, cu alte erbicide ce conțineau glifosat (de către mai mulți activiști pentru mediu), face obiectul deciziei de față, care a venit ca răspuns la cazul apărut în Franța.

Potrivit procurorului public francez, în situația în care s-ar ajunge la concluzia că produsele ce conțin glifosat prezintă potențiale reale de riscuri pentru mediu, și mai ales pentru sănătatea omului, cazul de față împotriva activiștilor ar trebui să fie clasat sau reduse sentințele contra acestora.

Actualmente, substanța este utilizată pe scară largă în agricultură și nu există dovezi la nivel mondial care să ateste o legătură între glifosat și cancerul uman.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene este de părere că întrebările aferente procesului de abordare puse de către procurorul francez „nu au indicat nimic capabil” care poate submina baza juridică a regimului normativ actual al blocului comunitar.

Astfel, decizia cu privire la modul concret de aplicare a hotărârii CJUE revine instanțelor naționale franceze.

Amintim faptul că autorizarea glifosatului a fost prelungită de către Comisia Europeană în 2017, pentru încă 5 ani, însă Austria a devenit în luna iulie primul stat membru UE care a interzis folosirea acestuia. De asemenea, merită menționat faptul că substanța în cauză a făcut obiectul mai multor procese în SUA, după ce au fost înregistrate multiple acuzații cum că ar produce cancer.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.