7 decembrie 2021 - 17:08

UTILAJELE SI ECHIPAMENTELE ULTRAPERFORMANTE VOR INLOCUI FERMIERII

La jumătatea acestui an, Freedonia Group a dat publicității o  complexă analiză a pieței utilajelor agricole, care pornește de la datele de moment, făcând unele previziuni pentru finalul anului 2019, dar care încearcă și unele estimări pentru viitorul deceniu. Concluzia este clară: cum numărul fermierilor din Uniunea Europeană se va diminua drastic, nu vor avea succes decât mașinile, utilaje și echipamentele ultra-perfecționate. Mai jos prezentăm câteva dintre concluziile studiului intitulat “World Agricultural Equipment- Industry Study with Forecasts for 2019 & 2023”.

O piață globală de 180 de miliarde de euro

Potrivit studiului citat, progresele vor fi determinate de creșterea mecanizării operațiunilor agricole și de creșterea aportului caloric pe cap de locuitor în țările în curs de dezvoltare, precum și de reducerea cererii în zonele dezvoltate. Ca urmare, cererea globală de echipamente agricole este prognozată să crească cu 6,9% anual, în 2019, până la un nivel de aproximativ 180 md. euro. Creșterea în termeni unitari (cu excepția pieselor de schimb și a  echipamentelor anexe), se va îmbunătăți și ea, în medie cu 4,5%, ajungând la 10 milioane de unități.

Regiunea Asia/Pacific va continua să rămână o piață-cheie, având cea mai mare și cea mai rapidă creștere. Numai China va reprezenta 29% din câștigurile de valoare din 2019, fiind urmată de Statelor Unite, India și Brazilia. Vânzările de utilaje și echipamente agricole sunt de așteptat să urce la rate robuste, de asemenea, pe mai multe piețe în curs de dezvoltare mai mici, printre care Turcia, Ucraina, Thailanda și Africa de Sud.

Cu toate acestea, mașinile agricole second-hand vor continua să restrângă cererea de echipamente noi, în țările în curs de dezvoltare. Vânzările de produse din țările dezvoltate, care sunt utilizate intensiv, vor fi în mare măsură alimentate de cerințele de înlocuire. Însă, calendarele de înlocuire sunt influențate de condițiile economice generale și de dezvoltarea continuă a noilor tehnologii capabile să reducă substanțial costurile și să îmbunătățească randamentele, determinându-i pe agricultori să înlocuiască mai frecvent echipamentele agricole.

La rândul lor,  inovațiile și tehnologiie de producție de mare precizie și de mare valoare, cum ar fi sisteme de poziționare globală și de monitorizarea randamentelor, vor cunoaște un avans considerabil, atât în 2019, cât și în anii următori. Statele Unite sunt de departe cea mai dezvoltată, reprezentând 16% din cererea globală de produse. Cu toate acestea, chiar dacă vânzările de echipamente agricole din majoritatea țărilor dezvoltate se vor extinde la rate sănătoase, ele vor rămâne, totuși, sub creșterea globală.

Cele mai vândute: tractoarele și combinele

Tractoarele, care sunt în mod obișnuit primul echipament mecanizat achiziționat, reprezintă cea mai mare cotă unică a vânzărilor de echipament agricol mondial. Aceste produse vor reprezenta pe mai departe o mare parte a creșterii pieței și în 2019. Cu toate acestea, cererea de mașini de recoltat, reprezentând următoarea cea mai mare cotă din vânzările globale, va urca într-un ritm mai rapid, din cauza câștigurilor de eficiență pe care le pot oferi. În plus, deși, în general, mult mai scumpe decât tractoarele, combinele și alte echipamente de recoltare devin din ce în ce mai accesibile pe piețele în curs de dezvoltare.

Greșeală conceptuală

Cu toate acestea, piețele tractoarelor sunt diferite din punct de vedere structural și urmează tendințe opuse. În ciuda tendințelor și evoluțiilor fundamentale analizate, o serie de cadre universitare și specialiști ai Comisiei Europene, încă susțin ideea că piața utilajelor agricole este comparabilă din punct de vedere structural și, în esență, similară pieței auto. Această ipoteză se bazează pe o comunitate structurală unică pe care ambele industrii le împărtășesc: un lanț de aprovizionare și o rețea de distribuție cu un număr redus de producători din amonte.

O astfel de caracteristică abstractă nu este o bază fiabilă pentru o comparație serioasă. În urma unei astfel de logici, multe piețe ar intra în aceeași categorie structurală ca piața automobilelor. Realitățile de producție arată că piața automobilelor de pasageri este caracterizată de volum mare și de o diversitate scăzută a diferitelor tipuri/modele. Producția tipică anuală a unui singur model de autoturism este de peste 200.000 de unități. În schimb, pentru tractoare, vânzările totale anuale ale UE-28 sunt în prezent în jur de 170.000 de unități, adică mai puțin decât vânzările unui singur model de autoturism.

În schimb, industria mașinilor agricole este o industrie cu volum redus, caracterizată printr-o mare varietate de tipuri și modele de vehicule diferite. De asemenea, tractoarele au o complexitate mult mai mare decât mașinile. Acestea includ 1,5 până la 3 ori mai multe părți decât o mașină. Un tractor european de dimensiuni medii are până la 9.000 de piese diferite, față de 3.000 de piese pe o mașină tipică de pasageri. Acestea sunt unele dintre principalele diferențe structurale cu industria automobilelor, ele constituindu-se într-un punct critic care influențează concurența din industria mașinilor agricole.

Iar diferența în sine explică modul în care producătorii mici pot concura cu succes cu principalii jucători pe anumite segmente, adică în ceea ce privește categoriile de putere sau tractoare specializate. În acest sens, industria de tractoare este, probabil, mult mai puțin concentrată în Europa, decât industria automobilelor. Șase branduri importante (John Deere, CNHi, AGCO, CLAAS, SDF, ARGO), concurează cu producători mai mici (ex. Kubota și China Farm), pentru o piață cu volum mic.

Concluzii și perspective

În final, specialiștii de la Freedonia Group se întreabă: Cum ar putea evolua piața mașinilor agricole din Europa și ce reglementări UE trebuie modificate, pentru a crea un cadru favorabil și pro-competitiv? Tendințele structurale sunt dificil de schimbat, durând până la epuizarea modelului pe care îl transformă. Scăderea drastică a numărului de agricultori din Europa, creșterea vârstei medii și schimbările structurale ale exploatațiilor agricole vor avea un impact enorm asupra activității din domeniul mașinilor agricole. Potrivit Comisiei Europene, ”Numai 6% din exploatațiile UE-27 sunt deținute de fermieri sub 35 de ani (aproximativ 5% în UE-15 și 7% în UE-12). În ciuda limitării informațiilor statistice, numărul tinerilor agricultori pare să fi scăzut în mod constant în toate țările. Mai mult decât atât, perspectivele pentru viitor pot fi chiar mai îngrijorătoare”.

Presupunând că această tendință va continua, industria mașinilor agricole va trebui să funcționeze pe o piață în continuă scădere. În următorul deceniu, populația agricolă activă va scădea semnificativ în multe țări europene, în special în partea estică a UE. De aici, o nouă întrebare: Există vreo bază pentru populația agricultorilor? În acest stadiu, este dificil de prezis. Dar exemple din SUA și Germania arată că ar putea atinge sau să scadă sub cota de 1% din totalul populației.

Atunci, singura întrebare pe care ar trebui să ne-o punem este următoarea: Câte milioane de agricultori va pierde Uniunea Europeană în următorul deceniu? Și care va fi impactul pe piața mașinilor agricole? În toate acestea, un lucru este clar: vor fi necesare mașini avansate de înaltă tehnologie (unele dintre ele, probabil, robotizate), pentru a menține generația mai tânără în afaceri și pentru a o ajuta să exploateze ferme tot mai mari în moduri mai durabile și profitabile.