28 iunie 2022 - 12:13

ATENȚIE! Utilajele agricole pot fi în pericol pe timp de caniculă!

Cum în această perioadă ne aflăm în plină campanie de lucrări agricole, există pericolul ca, exploatând necorespunzător utilajele agricole, acestea să provoace incendii care pot avea urmări grave atât în privința pagubelor materiale, cât mai ales în privința sănătății sau chiar a vieții oamenilor.

Doar în județul Vaslui, în ultimele două zile, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole a provocat două astfel de incendii.

Astfel, la doar o zi după stingerea unui incendiu izbucnit la o combină agricolă aflată pe un câmp de pe raza comunei Banca, echipajele Detașamentului de pompieri Vaslui au desfășurat în după-amiaza zilei de marti, 27 iulie, o misiune similară, acționând pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un astfel de utilaj agricol din comuna Codăești.

- Publicitate -

La sosirea forțelor de intervenție la fața locului, flăcările se manifestau violent la combina agricolă, amenințând să se extindă în lanul de grâu din apropiere.

Din fericire, cultura agricolă a fost salvată, dar flăcările au distrus aproximativ 60% din utilajul agricol, iar șoferul a suferit arsuri la picior, primind îngrijiri medicale de la pompieri, la locul intervenției.

Atenție la modul cum exploatați utilajele agricole!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă reamintește agricultorilor că au obligația să respecte o serie de măsuri atunci când exploatează utilajele agricole.

Astfel, reviziile tehnice pentru tractoare, combine şi celelalte maşini agricole se vor efectua din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii. O atenție deosebită din punct de vedere tehnic se va acorda dispozitivelor parascântei.

De asemenea, este obligatoriu ca mecanizatorii şi şoferii care participă la lucrările agricole să fie instruiţi în mod special, pentru a cunoaşte pericolele, cauzele de incendiu precum şi regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, mânuirea stingătoarelor şi modul practic de acţiune în caz de incendiu.

Specialiștii ISU atrag atenția că este obligatoriu ca toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, să fie dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin 2 metri.

În același timp, alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole.

În cazul apariției unor defecţiuni la maşinile şi utilajele agricole, remedierea acestora trebuie să se facă la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată.

Nu în ultimul rând, la punctele de recoltare este obligatoriu să se asigure tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, precum şi platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleţi, stingătoare și butoaie cu apă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.