27 mai 2022 - 18:15

UTIL ÎN GOSPODĂRIE – CUM PUTEȚI OBȚINE UN ÎNGRĂȘĂMÂNT VALOROS DIN RESTURILE ALIMENTARE

Fermele de râme reprezintă o modalitate eficientă de reducere a deșeurilor menajere și de producere a îngrășămintelor bogate în nutrienți pentru grădină.

De fapt, râmele pot consuma și compacta deșeurile atât de bine încât pot reduce volumul materiei organice cu 95%.

Deci, care este cel mai bun mod de a vă crea propria fermă de râme în curte?

Aveți grijă la mărimea, plasarea și temperatura corectă

Fermele de râme pot fi de toate formele și dimensiunile, de la recipiente mici de plastic izolate până la cofraje de mari dimensiuni. Secretul pentru o fermă de râme de succes, totuși, este poziționarea. Râmelor le place o anumită plajă de temperatură, între 18 și 24 de grade.

Fermele mari de râme, care găzduiesc în total opt milioane de exemplare, au o lungime de până la 20 de metri și o lățime de 1,8 metri. In gospodărie, se recomandă poziționarea fermei de râme pe o terasă, într-o șopron sau prin îngroparea în pământ.

5

Trebuie să configurați dimensiunea recipientului viitoarei ferme de râme pe baza cantității de deșeuri organice produse în gospodărie în fiecare săptămână. Pentru o familie care produce zilnic circa un kilogram de resturi, se recomanda o porțiune de teren izolat cu cofraj, ca un bazin, cu dimensiuni de la 1,5 la 2 metri patrati. Cel mai bine este să-l acoperiți cu un material textil mai gros, gen pâslă, pentru a menține condițiile umede și întunecate și a-l feri de dăunători.

1

Luați în considerare stratificarea și așternutul

Structura fermei de râme este, de asemenea, importantă. În partea de jos se pune materialul de așternut (umed), în care pot trăi și pe care îl pot de asemenea consuma, cum ar fi frunze uscate, cartoane, ziare, gunoi de grajd, paie vechi și alte materii organice de genul acesta. Peste acest strat se pun râmele si puțin pământ iar deasupra se acoperă cu încă un strat de cartoane, pânză de sac (din fibre vegetale), cofraje de ouă, paie, resturi vegetale uscate, etc. care se udă pentru a se compacta. Hrana o constituie resturile alimentare pe care le punem periodic în stratul de suprafață, unde vor veni și vor mânca.

După ce ați instalat așternutul umed, este timpul să introduceți niște râme. Cele obișnuite, pentru compostare, sunt cele roșii de bălegar (Eisenia Foetida).

2

Evitați hrănirea excesivă

Prea multă hrană poate fi o problemă. Este recomandat să hrăniți râmele o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă puneți resturile de legume calde sau puneți prea multe, aerul nu poate pătrunde și se poate genera căldură și fermentație. Răspândiți mâncarea pe o suprafață mare, mai degrabă decât să o îngropați într-un singur loc. O fermă de râme sănătoasă nu degajă nici un miros. Dacă începe sa miroase, ceva e în neregulă, începe să fermenteze. Trebuie văzut care este problema, să introduceți niște materiale uscate (paie, hârtie marunțită, etc.) și să aerați stratul de suprafață. Apariția musculițelor de oțet este, de asemenea, un semn că deșeurile alimentare fermentează.

Știm că avem o fermă sănătoasă când râmele depun ouă. Fiecare ou galben conține între cinci și 10 pui.

4

Cu ce ar trebui și cu ce nu ar trebui să hrăniți râmele

Pentru fermele în recipiente mici, ar trebui evitate alimentele acide cum ar fi usturoiul, ceapa și citricele, precum și carnea și produsele lactate. Fermele de tip bazin sunt suficient de mari pentru a gestiona cele mai multe deșeuri organice, inclusiv acestea.

Beneficii pentru pentru grădina dvs.

Fermele de râme produc compost bogat în nutrienți, un îngrășământ natural de cea mai bună calitate, care poate fi colectat o dată sau de două ori pe an și împrăștiat în grădina dvs. Râmele reduc volumul cu aproximativ 95 la suta, astfel incat dintr-o cantitate de o tona de deșeuri alimentare se obțin 50 de kilograme de compost. Dacă râmele sunt crescute in recipiente suspendate, la baza lor trebuie practicat un orificiu de scurgere pentru lichidul organic rezultat din procesul de compostare. Acest lichid, colectat într-un vas plasat dedesubt, este la rândul său un foarte valoros îngrășământ natural.

(Vezi un exemplu video – partea I si partea a II-a)

vermicast

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.