USDA: Tranzactiile cu grau, in scadere

Cum, fermierii români se numără printre cei mai mari producători de grâu din Uniunea Europeană și cum exporturile acestora au crescut simțitor în ultima perioadă, ceea ce se întâmplă pe piețele internaționale reprezintă elemente de politici comerciale de cea mai mare importanță, pentru fiecare trader.

Crereri reduse din Asia și Mexic

Potrivit ultimului Raport emis de USDA la finalul lunii septembrie, referitor la piața globală a grâului, nivelul tranzacțiilor au fost în scădere, iar previziunile rămân la cote diminuate. Astfel, comerțul global cu grâu a rămas scăzut, nivelul fiind determinat de o cerere mai slabă pe mai multe piețe cheie din Asia, precum și în Mexic.

Exporturile mai mici proiectate pentru Argentina, Australia și Kazahstan au compensat cele efectuate de Canada și Uniunea Europeană, însă prețul mediu ferm estimat a fost redus cu 0,20 dolari pe burse, ajungând la 4,80 dolari.

Prețuri în scădere

Prețurile pentru majoritatea claselor de grâu din SUA au scăzut în luna august, fiind presate prin avansarea recoltelor de grâu din emisfera nordică și căderea prețurilor la porumb. Pe burse, situația se prezenta astfel:

Hard Red Winter (HRW) a scăzut 16 $ / tonă până la 196 $, în timp ce Soft Red Winter (SRW) a scăzut 11 $ / tonă la 201 $. Spring Red Hard (HRS) și Soft White Winter (SWW) au scăzut 9 $ / ton fiecare la 219 $, respectiv 222 $. SWW rămâne cea mai scumpă din cele patru clase citate, datorită cererii constante din partea cumpărătorilor din Asia, precum și a ofertelor strânse din Australia, principalul concurent al clasei de grâu.

În general, majoritatea prețurilor la export au scăzut, fiind presate de recoltele de grâu și de principalii exportatori din emisfera nordică. Bursa HRW, din SUA, a arătat cea mai puternică scădere bazată pe aprovizionări mai mari decât era de așteptat, așa cum a fost raportat în raportul NASS Crop Production, precum și slăbiciunea pe piețele de porumb din SUA.

Prețurile UE au scăzut cu 8 dolari/tonă în marile țări producătoare de grâu, în special Franța. Pentru țările din bazinul Mării Negre, deci și pentru grâul din România, prețul a scăzut cu doar 7 dolari/tonă, întrucât condițiile de secetă din Rusia au determinat un randament redus. Prețurile din Argentina au scăzut și ele, dar rămân necompetitive pe baza ofertelor strânse sezonier. Pe de altă parte, prețurile grâului din Australia au crescut pe măsură ce condițiile uscate afectează din nou perspectivele de producție. Chiar și așa, însă, prețul mediu al grâului din Uniunea Europeană este cel mai mic:

Concurența Orientului Mijlociu

Producția din Orientul Mijlociu este proiectată la un nivel record pentru perioada 2019/20. Cele mai mari creșteri de producție de la an la an în regiune au fost pentru Iran, Irak și Siria. Randamentele din toate cele trei țări au revenit la niveluri record, cu valori totale mai mari ale precipitațiilor. De asemenea, contribuie la producția mai mare a regiunii Arabia Saudită, unde producția de grâu a crescut în urma schimbării politicilor.

Anterior, guvernul saudit a instituit o interdicție aproape completă a producției de grâu, pentru conservarea apei, dar a anulat această decizie de recunoaștere a utilizării mai scăzute a apei pentru grâu, în raport cu furajele.

La rândul ei, Turcia, care a înregistrat o producție neschimbată față de recolta de protecție a anului trecut, continuă să fie principalul producător din regiune.

Producția, mai mare decât cererea

Interesant este că producția mai mare din Orientul Mijlociu a depășit creșterea consumului, ceea ce a dus ca importurile prognozate să fie la cel mai scăzut nivel în 3 ani. Cea mai mare reducere a cererii de import este pentru Irak cu recolta mai mare. Importurile proiectate sunt de asemenea mai mici pentru Iran și Siria.

Importurile din Turcia sunt proiectate mai scăzute, și ele, chiar dacă această țară continuă să ofere un stimulent economic importului de grâu, în scopul exportării făinii. Mai mult, Yemenul a devenit o piață din ce în ce mai importantă pentru exporturile de făină din Turcia.

Se preconizează că acest lucru va continua, deoarece importurile Yemenului sunt proiectate neschimbate în 2019/20. Interdicția din Iran a importului de grâu rămâne în vigoare, cu excepții în cazul în care grâul este folosit pentru a fi reexportat ca făină. Se presupune că importurile și exporturile Iranului vor fi relativ mici în 2019/20.

g

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole