21 septembrie 2021 - 16:31

USDA: La finalul anului 2019, Romania va inregistra excedent in productia de carne de pasare

Potrivit ultimului raport de analiză publicat de USDA-Departamentul pentru Agricultură al guvernului Statelor Unite, România va înregistra la finalul anului 2019 un excedent de producţie pe segmental cărnii de pasăre, estimându-se un avans de până la 4%, din totalul producției Uniunii Europene (UE).

În raport se estimează că producția românească de carne de pasăre va crește cu 4,5% în 2019 și cu 2,15% în 2020, fiind stimulată de prețurile furajelor relativ scăzute, de cererea consumatorilor și de un preț mai redus decât cel al cărnii de porc. La rândul său, consumul de carne de pasăre este apreciat la 5% din consumul total al statelor membre UE. 

Conform Comisiei Europene, de la începutul acestui an și până în luna mai, România a înregistrat a șasea cea mai mare creștere a producției de carne de pasăre din UE, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, avansul fiind de 7,6%, iar potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul sacrificărilor a crescut cu peste 6% în primele șapte luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2018.

Dintre primii nouă producători de carne de pui din Uniunea Europeană, România, care se clasează pe locul opt, are cel mai mic preț (153 euro/100 kg greutate în carcasă, prețul mediu în luna iulie a.c.), după Polonia (133 euro). De la începutul anului și până în luna iulie a.c., prețul pentru carnea de pui românesc a înregistrat un avans de 13 euro/100 kg greutate în carcasă, înscriindu-se în tendința europeană de creștere.

Media Uniunii Europene a fost de 191 euro/100 kg greutate în carcasă în iulie a.c. și 183 de euro în ianuarie a.c. În ultima lună, prețul a înregistrat un recul la nivelul Uniunii Europene, ajungând, în săptămâna 2 septembrie – 8 septembrie a.c., la 187,22 euro/100 kg greutate în carcasă.