6 august 2021 - 04:05

USDA: Exporturile de cereale vor exploda. Culturile care vor aduce profit agricultorilor

Prețurile și exporturile de cereale din România vor înregistra un an cu o creștere fulminantă. În anul comercial 2021/2022, care va începe în luna iulie, se vor exporta aproximativ 780.000 de tone de floarea-soarelui, rapiță și soia mai mult față de anul anterior. Prețurile sunt cu până la 60% mai mari. Cererea robustă de semințe oleaginoase pe alte piețe din Uniunea Europeană va trage aproximativ 90% din stocurile exportabile ale României, menționează Departamentul pentru Agricultură al SUA într-un raport recent.

Producția de plante oleaginoase va crește cu 36%, până la 4,2 milioane de tone, conform estimărilor Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA). Și exporturile de cereale vor înregistra un avans, în contextul creșterii suprafețelor cultivate cu 7%. Cultura de rapiță contribuie foarte mult la acest rezultat, fiind favorizată de iarna blândă. Per total, producția totală de plante oleaginoase exportată ar putea ajunge la 2,6 milioane de tone, cu 43% peste nivelul de 1,8 milioane de tone estimat pentru sezonul 2020/2021 care se va încheia luna aceasta. În 2019/2020, România a exportat în jur de 2,3 milioane de tone, cu 24 % peste 2020/2021.

Rămânem lideri de piață la semințele de floarea-soarelui

România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, având cea mai mare suprafață cultivată. Pentru anul de marketing 2021/22, se preconizează că suprafața va crește cu 2,7%. Fermierii au plantat mai multe hectare de floarea-soarelui pe fondul prețurilor globale în creștere.

Randamentele la hectar ar putea fi cu 4,6% peste media ultimilor cinci ani. Producția totală ar putea ajunge astfel la 2,7 milioane de tone, cu 29% față de anul anterior, din care exporturile vor reprezenta 1,58 milioane de tone. Creșterea este de 39% față de anul de marketing actual.

Cine a mizat pe rapiță are de câștigat: creștere de 59%

Suprafața cultivată cu rapiță  este estimată de USDA la aproximativ 430.000 de hectare, iar producția de semințe ar putea ajunge în anul de marketing în care vom intra din iulie la 1,15 milioane de tone, o creștere de 59% față de anul trecut. Specialiștii americani mizează pe exporturi de 804.000 de tone, față de 509.000 de tone cât se preconizează în acest an de marketing. Prețul unei tone de rapiță a ajuns în Ucraina la 374 de euro.

Avans de 36% la producția de soia

Cultura de soia, deși are cea mai mică pondere în producția de semințe oleaginoase din România,  ar putea crește cu 36% față de anul trecut, cu un total de 380.000 de tone, conform USDA. Prețurilor favorabile de pe piață sunt favorabile și în acest caz, în prezent ajungând la 517 euro/tonă de la 345 euro/tonă anul trecut. De asemenea, fermierii care cultivă soia primesc sprijin cuplat în valoare de 236,3 euro pe hectar dar, în ciuda perspectivelor favorabile, producția de soia este limitată la zonele cu acces la irigații.

Creșterea producției va genera și un plus la exporturile de cereale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.