Parafrazând o vorbă veche din popor, aplicată cu succes de fiecare dată când se vrea a se descrie modul în care autoritățile rezolvă o problemă serioasă, putem spune, fără să greșim că acum nu se mai aruncă „pisica moartă peste gard”, ci ursul viu.
Ei bine, cam așa stă situația cu ursul Rambo, care a fost prins la Ploiești și relocat într-o localitate din județul vecin, la limita dintre Prahova și Buzău.
Cu alte cuvinte, după ce sălbăticiunea a terorizat localnicii din Ploiești care l-au văzut pe „Rambo” plimbându-se liber pe străzile orașului zile la rând, autoritățile municipale au rezolvat problema zvârlind ursul peste „gardul” altor primării, chestiune care a provocat acum discuții aprinse între trei primari din două județe.
Primul care a ieșit public, printr-o postare pe Facebook, a fost Alin Staicu, primarul comunei Cerașu, din județul Prahova, comună pe raza căreia se află Tabla Buții, satul în extravilanul căruia ar fi fost lăsat „Rambo” în libertate.
„Doresc să informez locuitorii Comunei Cerașu că ursul botezat Rambo, relocat din zona Ploieștiului, nu a fost relocat la noi în localitate, ci în zona Siriu. Autoritățile locale au însoțit echipa de la Ploiești pentru a se asigura că nu este lăsat pe teritoriul comunei noastre. Menționăm că nu suntem de acord cu relocarea urșilor în zona noastră, în principal datorită faptului că avem deja foarte multe exemplare pentru suprafața de pădure existentă pe teritoriul nostru administrativ”, a scris primarul din Cerașu, în noaptea de marți spre miercuri.
Prin urmare, potrivit primarului din Cerașu, „Rambo” ar fi ajuns în comuna Siriu, județul Buzău. Informație infirmată, tot printr-o postare pe Facebook de primarul Dragoș Voicu (vezi foto dreapta).
„În primul rând vă spun clar că ursul din zona orașului Ploiești relocat de autoritățile centrale NU A FOST RELOCAT PE RAZA COMUNEI SIRIU. Apoi, nu suntem de acord noi, cei din conducerea Primăriei Siriu, și nici eu, în calitate de primar, cu relocarea animalelor sălbatice și mai ales cu relocarea urșilor! Am discutat cu primarul comunei Cerașu, din județul Prahova, Alin Staicu, zona în care a fost relocat acest urs, și cel care a menționat în mediul virtual că ursul din zona orașului Ploiești a ajuns în zona Siriu, și acesta nu are competența să facă astfel de afirmații pentru că nu are de unde ști. El spune clar că ursul a ajuns în comuna pe care o reprezintă, Cerașu și, ulterior, animalul a fost condus și eliberat la granița dintre județele Buzău, Prahova și Brașov. Atât!”, a spus primarul din Siriu, județul Buzău.
După această postare, primarul din Cerașu a revenit cu o altă postare prin care spune că nu a avut nicio decizie cu relocarea ursului și, după ce a fost adus în localitate și eliberat, animalul a pornit către Siriu (vezi foto stânga).
Cu alte cuvinte, acum nu se știe exact unde este „Rambo”, însă locuitorii din zona de munte a județului Buzău, acolo unde au loc atacuri repetate ale urșilor, sunt îngrijorați.
Primarul comunei Chiojdu se gândește chiar să facă o plângere penală împotriva celor care au decis relocarea animalului în zonă, despre care spune că este un fond de vânătoare deja suprapopulat.
„Nu este oportun și nici logic ca ursul să fie relocat într-un fond de vânătoare suprapopulat. Am aflat din presă că ursul care era liber prin Ploiești a fost relocat la Tabla Buții, la limita dintre Prahova și Buzău, mai exact la limita cu comuna Chiojdu. L-au adus, nu știu în baza căror criterii, pe un fond de vânătoare deja supraaglomerat cu urși. Știm foarte bine că un urs poate parcurge și 30 km într-o zi, așa că îl așteptăm la Chiojdu în intravilan. Poate ajunge și la Siriu sau în altă localitate din Prahova, dar nu asta-i ideea. Ideea este că a fost relocat într-un fond deja supraaglomerat. Am făcut demersuri să aflăm care au fost criteriile și oportunitatea relocării acestui urs. Am încercat să îl contactăm pe domnul prefect din Prahova, vom merge cu o cerere de audiență la cei care au semnat acest act de relocare. Sincer, intenționez să le fac chiar și o plângere penală. Nu găsesc oportun și nici logic să aduci și să suprapopulezi un fond de vânătoare deja suprapopulat. Nu e în regulă!”, a declarat pentru sansanews.ro Gheorghe Neamțu, primarul din comuna buzoiană Chiojdu.
Cert e că „Rambo” doar a fost mutat dintr-un loc în altul, însă problema nu a fost fost rezolvată cu adevărat. Iar pentru modul în care autoritățile din țara noastră au înțeles să rezolve chestiunea marilor carnivore care, din ce în ce mai des, pun în pericol viața comunităților locale, românii mai au o vorbă: „Fugi cu ursul!”…