Cum a fost salvat de la dispariție unul din multele sate depopulate ale României

Prea multe case părăsite, prea multe grădini nelucrate, prea multe porți ferecate, prea multe sate depopulate. Aceasta este din păcate soarta multor localități rurale. La fel stăteau lucrurile și în Poienărei din comună Corbi, județul Argeș, până acum aproape două decenii.

În perioada interbelică a fost numit „Picior de Paris” de către premierul de atunci, Armand Călinescu, cel care pietruise drumul de acces din zonă, pe care îl transformase într-unul dintre cele mai moderne din România. La Poienărei a fost ultimul adăpost al „partizanilor” din grupul fraţilor Arnăuţoiu, „Haiducii Muscelului”, care se opuneau comunismului în România. Mişcarea lor de rezistenţă a fost una dintre cele mai de durată, aproape un deceniu. Şi tocmai de la asta a pornit Virgil Baciu, pe atunci om de afaceri, când a organizat prima ediţie a „Întâlnirii fiilor satului Poienărei”, la comemorarea celor 16 martiri asasinaţi la Jilava în 18 iulie 1959. În urmă cu aproape două decenii, la fel ca în multe alte sate depopulate, în Poienărei mai erau câteva gospodării, praful depus pe glorioasă vatra a satului și peisajele de vis iar altceva… nimic.

Încurajat de faptul că din ce în ce mai multe inimi corbenești, aflate în toate colțurile lumii au început să bată la unison și au revenit într-un suflet acolo unde cândva era „acasă”, Virgil Baciu a demonstrat că imposibilul nu există. Oamenii l-au vrut primarul lor iar el nu i-a dezamăgit, din această funcție a adus, prin proiecte ambițioase, toate utilitățile în zonă iar acum satul a redevenit un veritabil „Picior de Paris”. 

De la o zi la altă gospodăriile s-au înfrumusețat, multe case noi și de vacanță s-au ridicat, vatra satului s-a animat, totul a reînviat.

Acum ștafeta a fost predată către fiica să, Anca Baciu, cea care a crescut odată cu aceast sat și care a fost aleasă primar, când tatăl sau nu a mai candidat. 

Și anul acesta fiii satului Poienarei s-au întâlnit ca de obicei, după Adormirea Maicii Domnului. Îmbrăcăţi în straie de sărbătoare, au mers cu mic cu mare la biserica din sat, unde au participat la o liturghie ţinută în amintirea morţilor în lupta contra tiraniei roşii în anii 1945-1958. După slujbă, sătenii, împreună cu invitaţii, au petrecut la o frumoasă sebare câmpenească, până la înserat.

Evenimentul  a devenit deja tradiţional îndeplinindu-și pe deplin obiectivul de a readuce la viață un sat sortit pieirii. 

Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, acum mai bine de 10 ani, în perioada în care era om de afaceri, a venit cu ideea de a institui o zi a locurilor natale, în care să-i adune pe fii satului Poienărei. Deşi majoritatea celor care-l ascultau păreau neîncrezători, Virgil Baciu a demonstrat că imposibilul nu există. Ideea primarului a fost de a salva satul Poienărei, unul dintre bastioanele rezistenței armate împotriva comunismului.

A strâns în jurul său oameni deosebiţi, şi acum 10 ani, a reuşit, pentru prima dată, să adune fiii din Poienărei la o sărbătoare a lor, sărbătoare care a ajuns anul acesta la a X-a ediţie.

În anul 2011, Baciu a jurat în faţa altarului şi a celor prezenţi, că la următoarea ediţie va aştepta sătenii din Poienărei, la acestă sărbătoare, cu tricolorul de primar. O altă promisiune a fost că va asfalta drumul spre Poienărei. Anul acesta, la sărbătoarea anuală, organizată în prima sâmbătă după Adormirea Maicii Domnului, Baciu, primar al comunei Corbi, a demonstrat că se ţine de cuvânt. Drumul către Poienărei este asfaltat.

Fii satului Poienărei, îmbrăcăţi în straie de sărbătoare, au mers cu mic cu mare la biserica din sat, unde au participat la o liturghie ţinută în amintirea morţilor în lupta contra tiraniei roşii în anii 1945-1958 .

După slujbă, sătenii, împreună cu invitaţii, au petrecut la o sebare câmpenească, până la înserat.

Evenimentul ctitorit de către primarul Virgil Baciu a devenit deja tradiţional şi şi-a îndeplinit pe deplin obiectivul de a scoate din agonie acest sat, de a nu mai fi în pericol, ca alte sate depopulate.

Virgil Baciu a avut meritul de a aduce la Poienărei fii ai satului răspândiţi prin lume şi prieteni ai lor, dintre care unii s-au îndrăgostit de mirificele meleaguri de pe valea Râului Doamnei şi au cumpărat pământuri pe care şi-au construit case de vacanţă. La ora actuală, satul s-a revitalizat şi trăieşte o viaţă nouă, mai ales după ce, în 2012, ctitorul evenimentului a ajuns primar al comunei natale şi a revigorat viaţa comunităţii din Corbi, care a ajuns să fie invidiată de vecini şi nu numai. Stabilirea datei fixe la care se desfăşoară festivităţile anuale în prima sâmbătă de după 15 august, ziua în care creştin-ortodocşii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, a fost cât se poate de fericită.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole