Uniunea Salvăm Țăranul Român solicita prelungirea urgenta a programului TOMATA

Către: dl. Ministru Nechita Adrian Oros, MADR 

     Secretar de Stat Emil Dumitru, MADR

 

Uniunea Salavăm Țăranul Român,

Va solicita prelungirea urgenta a programului TOMATA până pe data de 15 iulie avându-se în vedere condițiile climatice dificile cu care s-au confruntat cultivatorii de tomate din spații protejate,  amplificată și de situația COVID -19.

- Publicitate -

Totodată această măsura ar conduce la valorificare ala maxim a investiției în această cultură oferind în piață, tomate românești o perioadă mai lungă de timp, evitând-se prin aceasta apariția fraudelor sau a implementării  unor procedee de maturare forțată  a  producției  care nu întotdeauna sunt  în beneficiul consumatorului dar și la bugetul de stat prin valoarea adăugată pe lanțul de comercializare. Am lega prin aceasta măsura producția de tomate din spații protejate cu cea de câmp, creând continuitate în producție și menținerea pieței cu produse autohtone, în defavoarea importurilor.

Analizand Caracterizarea Agrometeorologica luna mai 2020, luna iunie 2020, emisa de Agentia Nationala de Meteorologie pe care o atasam prezentului comunicat, conlcuzionam ca luna mai si inceputul lunii iunie a avut parte de temperaturi deosebit de scazute pentru aceasta perioada a anului, lucru care a afectat in mod serios cultura de tomate in spatii protejate, mai ales prin fenomenul de avortare a florilor si slaba polenizare. Acest lucru afecteaza si cantitativ productia, pierzandu-se   o inflorescenta din 3, generand pierderi de peste 30% din productia asteptata. Pentru a recupera, cultivatorul lasa si o a patra inflorescenta, dar care nu va putea fi recoltata pana la 15 iunie, termenul prevazut de Schema de ajutor de minimis pentru tomate.

In acest an, fermierii s-au confruntat si cu fenomenul de inghet tarziu de primavara, care a dus la pierderea partiala sau totala a unor culturi de tomate.

Anul 2020 este primul an in care se solicita comercializare a minim 3 kg de tomate pe metru patrat, o crestere cu 50% fata de anii anteriori, iar termenul de valorificare a cantitatii minime a ramas tot 15 iunie 2020.

De asemena observam un dezinteres total pentru producatorii de tomate in spatii protejate din Romania si a micilor fermieri din partea MADR, care nu a raspuns la solicitarile noastre din data de 27 mai, nici la Adresa din 24 aprilie si ne vedem nevoiti sa revenim pentru obtinerea unui raspuns URGENT la aceasta problema care afecteaza toti producatorii de tomate.

 

Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :

 • Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură – Tudor Dorobanțu, președinte
 • Federația Națională a Lucrătorilor – Horațiu Raicu, președinte
 • Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt – Ion Păunel, președinte
 • Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia – Gogu Lucian, secretar general
 • Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt – Popa Simona, președinte
 • Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice Buzău –  Costel  Vânătoru
 • Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic – Anca Marcu, director executiv 
 • Cooperativa Agricolă Legume de Vidra – Lăcătuș Victor, director executiv 
 • Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat – Claudiu Breazu , președinte
 • Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița – Valentin Cristea, președinte 
 • Cooperativa Agricolă Ialomițeana – Roxana Roșculeț, președinte 
 • Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole