29 mai 2022 - 01:04

Uniunea Europeană a creat un manual de educatie agricolă pentru elevi

Este vorba despre un pachet pedagogic consistent destinat invatatorilor si profesorilor care urmărește conștientizarea tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani asupra importanței agriculturii în Europa și asupra modului în care funcționează piețele.

DE CE AVEM NEVOIE DE ACEST PACHET?

Studii recente au arătat faptul că populația urbană din Uniunea Europeană și în special tinerii simt că au pierdut legătura cu agricultura ca sursă a alimentelor de care beneficiază. Aceștia nu conștientizează rolul extrem de important al fermierilor atât în societatea noastră, cât și la nivel de economie, nu doar pentru aprovizionarea cu alimente, ci și pentru protecția mediului și a resurselor naturale, precum și pentru menținerea vitalității zonelor rurale. Prezentul pachet de resurse a fost creat ca reacție la această pierdere a legăturii.

CE INCLUDE?

Pachetul reprezintă o colecție de resurse didactice și educaționale gata de utilizare, care urmăresc să crească gradul de conștientizare în rândul tinerilor europeni cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani cu privire la importanța alimentelor și a agriculturii pentru Europa.

Pachetul este conceput pentru uzul profesorilor de diverse discipline, ca de exemplu geografie, științe, cetățenie, economie, studii europene, economie națională, științe agricole, tehnologia informației și comunicațiilor și științe sociale.

Printr-o selecție de instrumente și activități diverse și complementare, profesorii îi pot ajuta pe elevi să descopere trei teme principale relevante: alimente, mediu și zona rurală. Pachetul nu urmărește să asigure instrumente pentru a preda elevilor politica Uniunii Europene în sine, ci să ilustreze beneficiile agriculturii pentru toți cetățenii.

CUM SE UTILIZEAZĂ?

Pachetul este conceput să fie flexibil; puteți alege instrumentele sau activitățile la care doriți să recurgeți. 

Descărcați ghidul profesorului. Acesta include informații generale, și anume o fișă informativă și un glosar care să vă ajute să răspundeți la întrebările elevilor dumneavoastră, precum și două planuri de lecții introductive.

Pachetul debutează cu un clip de animație educativ care prezintă elementele de bază ale agriculturii europene, însoțit de un plan de lecție.

Ca alternativă, puteți lansa tema prin intermediul acestei expuneri de diapozitive și al planului de lecție aferent.

 

Există un modul aferent fiecăreia dintre cele trei teme – Alimente, Mediu și Zona rurală. Fiecare modul conține:

  • scurtă introducere pentru cadrele didactice, care prezintă obiectivele de studiu, precum și linkuri către resurse;
  • Fișe de lucru cu activități de studiu destinate elevilor;
  • O scurtă prezentare a proiectului destinată elevilor, o propunere de proiect interdisciplinar pe tema abordată în cadrul modulului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.