De la un oraș cu mari oportunități, la o comună suceveană! Iulian Gemănar s-a întors după 21 de ani trăiți în Cluj Napoca în comuna sa natală Poiana Stampei din județul Suceava. Dorul de casă, dar și oamenii dragi l-au făcut pe tânărul fermier să se gândească la o afacere chiar la el acasă. Acesta a reușit să înființeze o fermă zootehnică cu punct de procesare a laptelui cu o capacitate de 1000 l pe zi de stocare, plus 2000 l în fabrică, din care va rezulta cașcaval, telemea și brânză de burduf, scrie presa locală.
Iulian Gemănar a reușit să obțină fonduri europene în valoare de peste 1,3 milioane de euro+TVA. Suma de bani a obținut-o după ce a aplicat cu un proiect prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole. Este vorba despre un proiect ce prevede prevede o fermă cu 30 de vaci cu lapte și 20 tineret, proiect început încă din anul 2018.
Contribuția antreprenorului este de 10%, iar 90% din bani sunt asigurați prin fonduri UE. Potrivit site-ului SuceavaLive, acest proiect este important și pentru faptul că îi cuprinde și pe ceilalți fermieri sau localnici într-un fel, pentru că Iulian Gemănar are dreptul să achiziționeze și de la ei lapte. Proiectul se află în implementare și este planificat să se finalizeze în primăvara anului 2022.
„Acționăm după un plan de afaceri bine gândit de specialiști în acest domeniu, iar prețul pe care noi îl vom oferi oamenilor va fi unul real”, a spus antreprenorul.
Susținere și din partea Primăriei
Și primăria comunei Poiana Stampei a susținut acest proiect. Aceasta s-a implicat prin asigurarea utilităților. Mai exact, a contribuit la înființarea si extinderea rețelei de energie electrică în zona Muncel, locul de implementare a proiectului, precum și la amenajarea drumului de acces spre acest obiectiv.
Potrivit primarului comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, primăria are în vedere achiziționarea de la LACTALIS a punctului de colectare a laptelui aflat pe teritoriul comunei Poiana Stampei. În cazul unui refuz, se va construi un punct de colectare nou, cu toate condițiile impuse.
„Pe lângă acest punct de colectare, avem în vedere și achiziționarea unei mașini pentru transportul laptelui de la punctul de colectare, până la punctul de prelucrare. Laptele va fi colectat de la fermierii locali, iar produsul va purta sigla unui nou brand local «La Izvorul Dornei» sau «Valea Dornei»”, a declarat, primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, citat de SuceavaLive.
Totodată, edilul stațiunii turistice Poiana Stampei a subliniat importanța găsirii unor soluții concrete pentru a depăși criza provocată de închiderea unităților de producție Floreni și Vatra Dornei din cadrul societății „Dorna Lactate”.
Exemplul lui Iulian Gemănar este unul de urmat! Acesta reușit să câștige un proiect pentru dezvoltarea propriei afacere prin multă muncă, perseverență, dar și susținerea soției sale Tina Gemănar, care este beneficiara unui proiect Start-Up și prin intermediul căruia a reușit să deschidă o patiserie.