20 mai 2022 - 01:26

Puneți undițele în cui! Începe prohibiţia generală a pescuitului în România

Potrivit ordinului comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului, prohibiţia generală a pescuitului începe sâmbătă, 9 aprilie, şi va dura 60 de zile în apele interioare din România, în timp ce prohibiţia pescuitului în apele de frontieră va debuta pe data de 24 aprilie şi va dura 45 de zile, potrivit ordinului comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului, informează AGERPRES.

Astfel, până pe data de 7 iunie, este interzis pescuitul în Prut, în zonele inundate temporar sau permanent de acesta, în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, în meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, în complexul Razim-Sinoe, ultimele două zone fiind din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, precum şi în lacurile litorale.

Pe braţul Chilia al Dunării până în golful Musura şi pe Dunăre, în zona care constituie frontieră de stat cu Bulgaria, prohibiţia pescuitului va fi în perioada 24 aprilie – 7 iunie, inclusiv, se stipulează în actul normativ.

În Delta Dunării, vamai putea fi capturatp doar scrumbie, specie a cărei prohibiţie se desfăşoară etapizat pe Dunăre,

Pescarii comerciali se plâng din cauza capturilor mici și se arată extreme de
nemulțumiț de faptul că autoritățile nu iau măsurile necesare pentru sprijinirea sectorului.

„Delta este colmatată şi nu se iau măsuri. Sunt foarte multe motoare, poluarea este mare, canalele de acces în Deltă sunt blocate, iar peştele nu mai are loc de reproducere. De asta sunt capturile atât de slabe. (…) Prohibiţiile acum se dau din birou. Înainte, veneau tehnicienii piscicoli şi luau temperatura apei, spuneau că apa a ajuns la 8-9 grade Celsius şi începea prohibiţia. În martie, am avut minus 15 grade şi se dă prohibiţie. La ce? Că nici broasca nu a ieşit din fundul apei. Cum supravieţuim cu plasele goale?”, s-a plâns reporterilor AGERPRES Marian C., pescar din Mahmudia.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării, Lucian Sanda, a ținut să precizeze că în orice stat european pescarii afectaţi de măsurile de protejare a resursei naturale sau de condiţii meteorologice neprielnice, cum ar fi îngheţul, primesc subvenţii. În România, însă, din cauza lipsei legislaţiei, acest lucru nu se întâmplă.

„Nu există legislaţie. Ar trebui ca Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) să se preocupe mai mult, pentru că ea dirijează activitatea de management a pescuitului din România şi este raportorul către Uniunea Europeană. ANPA ar trebui să ajute pescarii. Este adevărat că e o încurcătură, fiindcă peştele din Deltă ţine de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (instituţie în subordinea Ministerului Mediului – n.r.) şi nu de ANPA (instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii – n.r.)”, declarat Lucian Sanda.

Prohibiţia generală a pescuitului se instituie în fiecare an, prin ordin comun al celor două ministere, pentru a proteja resursa piscicolă în perioada de reproducere şi cea imediat următoare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.