UNDE SE GASESC CEI MAI BUNI STRUGURI LA SFARSITUL ACESTEI SAPTAMANI

O expoziție de struguri, unică în județ, a fost deschisă vineri, pentru trei zile, în comuna Sînmartin pentru toți cei care doresc să cumpere soiuri nobile de masă și de vin.

Sunt expuse 68 de soiuri pentru degustare, pentru cei care vor să își înființeze podgorii sau doar să cumpere câțiva butași de vie pentru a avea o recoltă pentru consum propriu. Anul trecut, la prima ediție a evenimentului, au fost expuse 37 de soiuri și au fost peste o mie de vizitatori.

„Avem cam 15 soiuri pentru vin și restul pentru masă, din toate categoriile, fără sâmburi, albe, negre, roz, timpurii și târzii. Avem și soiuri dulci, foarte aromate. Scopul nostru este să promovăm vița-de-vie nobilă în zonă. Noi încercăm să aducem aproape de oameni vița-de-vie cu strugurele ei, pe care vizitatorul să îl poată gusta, să îl vadă pe viu, nu doar în fotografie sau prin povestea noastră. Acum oricine poate veni să deguste, să aleagă ce-i place, dar să și stea de vorbă cu un specialist„, a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Boța, din partea firmei organizatoare.

În curtea expoziției, ca o noutate în acest an, oaspeții pot să admire mai multe soiuri de viță-de-vie pe rod, plantate în ghivece mari, de înălțimea unui om. Cele 35 de ‘vedete’ au deja trei sau patru ani și au făcut struguri în ghiveci, fiind folosite pentru a ilustra și mai convingător soiurile respective.

Vizitatorii au posibilitatea să compare soiurile, să noteze impresiile cele mai relevante legate de produs, să pună întrebări privind condițiile de plantare, atât personalului, cât și specialistului Mihai Cărbunar, din cadrul Facultății de Mediu din Oradea.

„În județul nostru nu prea există tradiție în ceea ce privește strugurii de masă. Daniel vine să prezinte o serie de soiuri nobile de struguri care pot fi cultivate și la noi în județ, în funcție de zonă. Din multitudinea de soiuri se pot alege cele mai potrivite pentru fiecare areal. Trebuie să mai schimbăm tradiția asta cu struguri hibrizi. E bine să știm că și soiurile nobile sunt rezistente la boli, iar dacă tratamentele se fac la timpul potrivit, nu e nevoie de un număr mare de stropiri. Calitatea strugurilor nobili este însă alta”, a precizat Mihai Cărbunar, adăugând că vinul din struguri nobili, pe lângă buchet și calitate, se poate păstra un timp mai îndelungat.

Pasionat cultivator de viță-de-vie, Cărbunar a înființat, în premieră, o cultură de viță-de-vie în… solar! Dacă anul trecut a obținut doar câțiva ciorchini, în această toamnă, recolta este mult mai impresionantă. Profesorul a mărturisit că marele avantaj al solarului este faptul că nu a fost nevoie și nu a folosit niciun tratament.

„Vă invit anul viitor să veniți la Husasău de Tinca. Am făcut un solar mult mai mare. Vița-de-vie umbrește și e un avantaj și pentru legume„, a spus acesta. În expoziție, majoritatea soiurilor nobile provin de la furnizori din Ungaria și o bună parte, 15 soiuri, din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole