Unde nu e seră sau solar, vai de legume!

Cei care nu se mai află la prima tinerețe sigur își aduc aminte de o poezie a lui Nichita Stănescu, pusă pe muzică de Nicu Alifantis, și anume Emoție de toamnă. Eu am să parafrazez și am să spun așa: „a venit toamna, acoperă-mi… solarul sau sera cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta”. Și gata cu poezia, că a dat frigul, așa că e clar că legumele românești care mai cresc acum vor fi din ce în ce mai scumpe. Pentru că ai nevoie de căldură în solarii, iar asta costă, pe zi ce trece, tot mai mult. Așa că pare normal ca producătorii să se plângă de cheltuielile mari pe care le au. Cam devreme, spun ei, pentru că valurile de temperaturi scăzute din octombrie i-au obligat să îşi încălzească solariile mai devreme decât o făceau în mod normal. Și, în consecință, cheltuielile mai mari cu încălzirea se duc direct în creşterea preţului la vânzare.

Cine se ocupă cu așa ceva știe că, pentru a nu pierde recolta, temperatura din solarii nu trebuie să scadă sub 20 de grade Celsius ziua şi sub 10 grade Celsius noaptea. Pentru producători, acestea reprezintă bani dați în plus care îi determină să crească preţurile legumelor pe care le vând. De exemplu, spune unul dintre ei care are pământul lângă Dunăre, în Călărași, și care lucrează 3.000 de metri pătraţi în spații acoperite, întreţinerea cu cele 5 sere poate ajunge la mai mult de 3.000 de lei pe lună. Numai pe partea de răsaduri cheltuie o groază de bani, explicând că încălzirea lor costă 20 de lei pe zi pentru 50 de metri pătraţi. Și cum banii nu cresc și ei ca plantele, se adaptează. Așa că în sezonul rece cultivă doar ceapă, ridichi şi salata, care sunt rezistente. Chiar dacă îngheaţă puţin, îşi revin, explică omul, care se pregătește să meargă la piață, în municipiul Călărași, unde le vinde orășenilor marfa pe bani mai mulți decât acum o lună. De exemplu, dacă primăvara salata verde este 1,5 lei bucata, acum o găsim în piaţă la 2 sau chiar 3 lei. Ceapa este vândută cu 1,5 lei legătura, ridichile fac 2 lei, iar guliile valorează 3 lei bucata. Şi spanacul este mai scump: între 10 şi 15 lei kilogramul. Abia din luna martie a anului viitor, spun producătorii, în piaţă vor ajunge şi roşii şi ardei româneşti, de seră. La ce prețuri, vom vedea, că mai e destul până atunci. Deocamdată să ne mulțumim cu ce se poate din producția internă, care e scăzută și din păcate aș spune, cam „sezonieră”, deși lumea caută și roșii, și castraveți, și salată, și verdețuri, tot anul. Doar că în România nu se prea poate, noi suntem mai iubitori de natură, nu care cumva să o stricăm cu sere și solarii. Iar dacă le avem, să nu le folosim tot anul, că doar costă încălzirea și întreținerea. Corect, deși și în alte părți din lume e frig uneori sau vine iarna, dar serele funcționează. Poate pentru că nu le-au pus la pământ, așa cum am făcut noi, cu mare inconștiență. Și cu costuri pe care acum le suportăm cu toții, că asta înseamnă solidaritatea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole