26 mai 2022 - 05:42

Unde consideră ministrul Chesnoiu că mai e nevoie de subvenții și compensații

Restricțiile de transport din zona marină și cea a Deltei Dunării determinate de conflictul din Ucraina, impun acordarea unor subvenții și compensații pentru pescarii a căror activitate este astfel afectată prin îngreunarea accesului la sursă, susține ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Șeful MADR a avut marți o întrevedere cu comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, în cadrul căreia s-a luat în discuție impactul resimțit în sectoarele agriculturii, pescuitului și acvaculturii, în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Consider că pentru a nu afecta sustenabilitatea proiectelor contractate finanțate din Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM 2014-2020) și pentru a dezvolta investițiile în sectorul pescăresc, sunt necesare măsuri de sprijin cu accent pe acordarea unor subvenții pentru pescari, respectiv compensații pentru cei care sunt afectați de restricțiile de transport din zona marină și cea a Deltei Dunării, date fiind condițiile dificile de acces la resursă, dar și contextul politic din regiune”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul discuțiilor, oficialul român a solicitat implicarea CE în identificarea celor mai bune măsuri pentru dezvoltarea acvaculturii și pescuitului din România, cum ar fi: creșterea nivelului și tipurilor de fonduri europene alocate pentru dezvoltarea acvaculturii în următoarea perioadă de programare, compensarea costurilor pentru energie și combustibili, dar și pentru furaje.

De asemenea, în ceea ce privește flota de pescuit a României, Adrian Chesnoiu a susținut importanța echilibrului intre statele membre ale UE la nivelul bazinului Mării Negre, în special la nivelul efortului de pescuit, care trebuie să corespundă stocurilor, dar în același timp măsurile adoptate să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai ale comunităților locale a căror sursă de finanțare o reprezintă în principal pescuitul.

Printre temele abordate în cadrul întâlnirii dintre ministrul Adrian Chesnoiu și comisarul european Virginijus Sinkevičius s-au mai aflat și sprijinirea directă a activității de acvacultură prin subvenții acordate pe unitatea de suprafață de producție și adaptarea legislației europene pentru mediu și biodiversitate.

Comisia Europeană a reacționat rapid față de această situație neprevăzută și a declanșat mecanismul de criză al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA 2021-2027), art. 26 din Reg. UE nr. 1139/2021. Astfel, prin programul destinat sectorului pescăresc aferent perioadei 2021-2027, efectele acestui conflict militar ar putea fi diminuate, se mai arată în comunicatul MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.