Unde au dispărut 50 milioane EURO, fonduri europene promise fermierilor de AFIR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea în perioada 9 septembrie 2022 – 12 decembrie 2022 a primei sesiuni din 2022 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cu toate că bugetul anunțat inițial pentru submăsura 4.1a fusese de 122 milioane de euro, AFIR pune la bătaie doar 48 de milioane de euro pentru beneficiari. Conform surselor AGRO TV, se pare că restul banilor vor fi mutați către investițiile în irigații. Mai multe detalii legate de acest subiect a oferit consultantul Ion Păunel, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Noi speram ca această sesiune de 4.1a să fie deschisă încă din 2021 sau cel puțin la începutul lui 2022. Din câte știu eu, erau mai multe componente și banii erau mult mai mulți, peste 100 de milioane de euro. Am înțeles că s-au făcut niște demersuri pe la Comisia Europeană, la Bruxelles, iar acești bani se vor duce către irigații. E bine că se duc și acolo, dar să nu uităm că avem foarte mulți potențiali beneficiari care sunt pregătiți deja cu studiile de impact, cu acele analize care s-au făcut, trecerea terenului din arabil în livadă, studii făcute de institutele de cercetare, au cheltuit foarte mulți bani. Să sperăm că vor intra la finanțare, dar la 48 de milioane de euro slabe șanse. Au dispărut 100 de milioane de euro, nu știm cu acordul cui, asta este.

Oamenii sunt dezamăgiți, mai ales că vorbim de ultima măsură de finanțare din perioada de tranziție, iar acum ne puteam duce la un grad de finanțare de 70% pe persoană juridică, dar începând din 2023, gradul de finanțare va fi de 65%. Se pare că iar o să rămânem cu un deficit de fructe în România. Sperăm că din 2023 vom găsi mai multe resurse, să înființăm mai multe plantații pomicole”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Fondurile disponibile pentru submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole” sunt de 48.000.000 de Euro, împărțite astfel:

  • 30.500.000 Euro pentru înființare/ extindere/ modernizare plantație inclusiv condiționare și marketing (ca și componente secundare);
  • 7.500.000 Euro pentru înființare/ extindere/ modernizare pepinieră, inclusiv condiționare și marketing (ca și componentă secundară);
  • 10.000.000 Euro pentru achiziție utilaje de recoltare (modernizare exploataţie).

Depunerea Cererilor de finanțare pentru submăsura 4.1a se va face on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul solicitantului, începând din data de 9 septembrie 2022, ora 09:00

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole