Fermieri, pregătiți-vă! Se așteaptă undă verde pentru exportul de carne în SUA

Iată o veste care vine ca o gură de oxigen pentru crescătorii de animale din România, sufocați pe toate planurile, ba de pesta porcină africană, ba de dificultățile privind furajele în sectorul bovin: se așteaptă undă verde pentru exportul de carne în SUA!

În perioada 31 august – 29 septembrie 2021 s-a desfășurat Misiunea de audit a experților Serviciului de Siguranță și Inspecție (FSIS) în România în vederea redeschiderii pieței din Statele Unite ale Americii pentru carnea și produsele din carne din țara noastră.

Misiunea de audit a fost solicitată de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în vederea restabilirii echivalenței sistemului de inspecție a cărnii din România, cu sistemul American, înscriindu-se în suita de demersuri întreprinse de serviciile veterinare de la noi din țară pentru a identifica și deschide noi piețe de desfacere pentru produsele românești, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Potrivit sursei, experții din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) – Serviciul de Siguranță și Inspecție (FSIS) au realizat misiunea de audit atât online, cât și prin vizite la fața locului în mai multe unități și laboratoare din România.

În contextul actual al evoluției pestei porcine africane în țara noastră, redeschiderea pieței SUA, prin exportul cărnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producătorii și procesatorii din industria de profil din țara noastră.

„Concluziile preliminare, favorabile, respectiv faptul că nu au fost identificate deficiențe de sistem, au fost prezentate de experții FSIS în ședința de închidere a misiunii, care a avut loc data de 29 septembrie”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Un proiect de raport al misiunii de audit, care va fi întocmit într-o perioadă de maximum 90 de zile, va fi transmis Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru observații și comentarii.

În condițiile în care cele două părți vor conveni asupra conformării la cerințele componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii, precizează reprezentanții autorității sanitar-veterinare de la noi.

„Deschiderea misiunii s-a realizat prin intermediul unei platforme de comunicații în 31 august 2021, în sistem online, la sediul ANSVSA. Auditul a vizat performanța a 6 componente de echivalență a sistemului veterinar:

  1. Prezentarea generală a autorității competente centrale (ANSVSA) – Organizarea, baza legală privind organizarea și administrarea autorității competente centrale.
  2. Legislația privind acest domeniu (operarea sistemului de inspecție, standardele produselor, etichetarea și manipularea acestora).
  3. Verificarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților din domeniul cărnii și al produselor din carne.
  4. Verificarea elaborării și implementării sistemului HACCP (Analiza pericolelor și punctelor critice de control).
  5. Programul ANSVSA privind testarea reziduurilor de substanțe chimice/Laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din rețeaua ANSVSA.
  6. Programul ANSVSA privind testarea microbiologică, respectiv programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine animală.

În perioada derulării misiunii, experții FSIS au auditat 5 unități din domeniul cărnii și al produselor din carne (abatoare și unități de procesare) din județele: Timiș, Sibiu, Prahova, Bacău și Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară.

Reprezentanții ANSVSA au însoțit experții FSIS pe tot parcursul desfășurării misiunii de audit”, se mai arată în comunicatul Agenției.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole