14 mai 2021 - 13:03

Un virus care poate ameninta si oamenii ucide zeci de mii de curcani in Polonia

Gripa aviară a fost confirmată în estul Poloniei la trei ferme de curcani, unde 25.000 de păsări au fost ucise în focar de virusul înalt patogen, potrivit autorităților veterinare poloneze. Încă de săptămâna trecuta urmau să fie eutanasiați încă aproximativ 40.000 de curcani.

Polonia nu a mai fost lovită de un focar de gripă aviară din 2017. Andrzej Danielak, președintele Asociației Poloneze de Crescători și Producători de Păsări, a declarat că trei ferme cu până la 350.000 de păsări ar putea fi afectate, zona de risc întinzându-se pe o rază de trei kilometri.

“În această situație, serviciile veterinare implementează proceduri de eradicare a virusului”, au declarat autoritățile locale din regiunea Lubartow, într-un comunicat de presă emis pe 2 ianuarie, adăugând că virusul a fost un subtip al gripei aviare H5N8 extrem de patogene, care poate amenința și oamenii.

Autoritățile sunt în alertă cu grad ridicat și au convocat o reuniune de criză pentru a discuta strategiile pentru gestionarea situației.

O filmare video recent obținută de postul privat Polsat, a arătat mașinile poliției care blochează un drum în zonă.

Polonia produce aproximativ 17% din păsările de curte din UE și a exportat peste un milion de tone de carne de pasăre în prima jumătate a anului 2019 în diferite țări ale UE, inclusiv Germania, Olanda, Marea Britanie și Franța.

Acest focar urmează unui alt focar similar în Suffolk, Marea Britanie, la sfârșitul anului 2019, timp în care 27 000 de pui au fost sacrificați după confirmarea gripei aviare la o fermă de păsări din regiune.