25 ianuarie 2022 - 09:02

Un urs a atacat animalele dintr-o gospodărie

Jandarmii au intervenit în noaptea de luni spre marți pentru îndepărtarea unui urs care a atacat porcii din gospodăria unui localnic din satul Neagra, comuna Tașca, județul Neamț.

Conform unui comunicat transmis de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Neamţ, prezenţa animalului a fost semnalată aproape de miezul nopţii (5 spre 6 iulie 2021), la numărul de urgenţă 112, cetăţenii comunei Taşca fiind avertizaţi despre pericol printr-un mesaj RO-ALERT.

Potrivit sursei citate, la sosirea forţelor de intervenţie, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei, dar pe timpul cât jandarmii au rămas în zonă, acesta şi-a făcut din nou apariţia.

„Animalul a fost îndepărtat către pădure cu ajutorul dispozitivelor de emitere a zgomotelor şi cu sprijinul unui localnic, angajat al Direcţiei Silvice Neamţ, care a executat focuri de armă în plan vertical. Din cele relatate de apelant, ursul a provocat pagube materiale, atacând animalele din gospodărie (doi porci)”, se menționează în comunicatul citat.

Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz au mai rămas în apropierea gospodăriei pentru a monitoriza zona şi a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

Vocile oficiale IJJ au mai precizat că, de la începutul anului, jandarmii nemțeni au fost alertaţi şi au intervenit la şase sesizări făcute prin apel la 112, care semnalau prezența urşilor în apropierea gospodăriilor.

Jandarmii le-au recomandat oamenilor ca „în astfel de situații să sune la 112, să nu încerce să intervină pentru a nu-și pune propria viață în pericol, să-și asigure animalele înainte de lăsarea întunericului, să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător şi să respecte recomandările din mesajul RO – ALERT”.