Mai mult de un sfert din legumele și fructele din piețe ajung în pubelele de gunoi

piețe

Zeci de kilograme de legume și fructe de sezon aduse la piață sunt aruncate în fiecare zi. În piețele din Iași, peste 30 la sută din legumele și fructele de sezon se strică din cauza caniculei și sunt aruncate la gunoi.

Oricât ar încerca producătorii locali să le ferească de soare, tot pierd din marfă, iar pubelele de la ieșirea din piețe încep să se umple cu produse stricate, până seara târziu.

Cumpărătorii spun că încă sunt prețuri prea mari pentru buzunarul lor. Acum roșiile se vând prețuri între 5 și 10 lei kilogramul, castraveții cu 7 lei kilogramul, iar pepenii sunt intre 2,5 și 3 lei kilogramul.

De exemplu un producător local de legume vine din comuna Probota să-și vândă marfa la piețele din Iași. Are 3.000 de metri pătrați cu legume de sezon, iar cele mai multe sunt roșiile, de diferite soiuri. Într-o zi de piață, aduce 400 de kilograme de tomate și castraveți, iar aproape un sfert din marfă ajunge la gunoi, spune producătorul.

„Foarte mult se strică”, spune Ilie Mihai Vlăduț, producător local din Probota.

„Cât pierdeți într-o zi, ați făcut un calcul?”, l-am întrebat. „Un 20 la sută. Le mai vindem la alți cumpărători pentru sucuri pentru bulion pentru gătit. Încercăm să mai salvăm din produse”, a adăugat producătorul.

„Dacă e nevoie sunteți dispus să mai scădeți din preț, 1-2 lei, numai să nu aruncați marfa?”, am fost curioși să aflăm. „Da. Cu siguranță o să mai scădem din prețuri. Avem produse soi care sunt mai perisabile, nu țin foarte mult”, a mai spus producătorul ieșean.

Dintr-o singură privire, în toate colțurile pieței se pot observa mormane întregi de legume și fructe care au fost aruncate. O parte dintre ele sunt luate de cei necăjiți.

Un alt bărbat, care este producător local din județul Vaslui, spune că reușește să vândă cam 200 de kilograme de roșii într-o zi bună.

„Cât pierdeți din produsele aduse la piață?” – „Un sfert dintre ele”, răspunde Beniamin Mocanu, producător local din județul Vaslui. „Un sfert de pierde. Mult. Se crapă foarte mult. Roșiile sunt coapte natural, iar dacă a doua zi se strică, nu mai țin.”

„Într-o săptămână bună cât ar fi, fără pierderile astea?”, am fost curioși să aflăm nivelul vânzărilor. „În jur la 2.000-3.000 de kilograme pe săptămână”, a apreciat Beniamin Mocanu.

Când vine vorba despre pepeni, un producător din județul Dolj, care vinde în piețele din Iași, spune că „nici jumătate cât în alți ani, foarte greu merg vânzările”. „Nici 300 de kile nu se vând pe zi. Alti ani se vindeau tone. E din ce în ce mai greu”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, chiar dacă nu sunt cele mai bune condiții în piețe, iar canicula le dă bătăi de cap, legumicultorii din județul Iași vin zi de zi lcu marfă la tarabe, în speranța că își vor putea valorifica produsele pentru care au muncit din greu.

Picture of Raluca Daria Diaconiuc
Raluca Daria Diaconiuc

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

Banner KWS

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.