17 octombrie 2021 - 10:11

Un senator cere modificarea PNDR, pentru creşterea numărului de fermieri eligibili pentru fonduri

tractor_grapaSenatorul Dumitru Oprea consideră că trebuie găsite soluții prin care să crească numărul fermierilor mici eligibili pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Într-o întrebare adresată Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, parlamentarul ieșean s-a referit la declarația directorului general al Institutului European din România (IER), potrivit căreia 97% dintre fermierii români nu sunt eligibili pentru accesarea fondurilor din PNDR, având în vedere că dețin mai puțin de 5 hectare în exploatare.

Acest lucru apare în condițiile în care dimensiunea medie a fermelor noastre este de 3,4 ha, în timp ce în Europa media este trei ori mai mare.

În aceste condiții, Dumitru Oprea i-a cerut ministrului Achim Irimescu să prezinte posibilitățile de modificare a PNDR astfel încât numărul fermierilor mici eligibili să crească. În plus, Dumitru Oprea consideră că ar fi oportună găsirea unei formule de echivalență a suprafețelor deținute de mici fermieri în raport cu fermele mari, care dețin mai bine de 70% din terenurile agricole și obțin cea mai mare parte din subvenții și fonduri europene. În acest mod, există mai multe șanse de a stopa fenomenul agriculturii de subzistență, înregistrat tot mai mult în România.