UN PRODUS DIN BOTOȘANI VREA ATESTARE EUROEPANĂ

Autoritățile locale din comuna Copălău, din județul Botoșani, au demarat, cu sprijinul Direcției pentru Agricultură, procedurile pentru înregistrarea usturoiului cultivat în localitate, ca produs cu indicație geografică protejată..

Primarul localității, Ciprian Ivanov, susține că usturoiul produs de localnicii din Copălău este unic în Europa prin proprietățile sale și, din acest motiv, trebuie protejat la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestuia, acest tip de usturoi are calități foarte bune în gastronomie, dar și terapeutice.

‘Unicitatea usturoiului de Copălău este dată de solul din zonă și de semințele folosite. El are anumite proprietăți care îl fac să fie apreciat de cei care îl folosesc’, a precizat Ivanov.

La rândul său, directorul Direcției pentru Agricultură, Cristian Delibaș, a afirmat că există deja demarate discuții avansate cu autoritățile din zonă pentru acest proiect.

‘Ei trebuie să se unească într-o formă asociativă, într-o cooperativă, pentru a putea urma pașii de autorizare. Cred că în cel mai scurt timp ne vom apleca asupra implementării acestei scheme pe plan național și o vom înainta Uniunii Europene spre avizare ulterior’, a declarat, Cristian Delibaș.

Localnicii susțin că usturoiul de Copălău este 100% ecologic, însă, cu toate acestea, se plâng că piața este invadată de usturoi din import, de calitate slabă și la prețul foarte mici.(Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise