18 ianuarie 2022 - 11:42

Un parteneriat cu Olanda promite dezvoltarea educatiei agricole din Romania

Secretarul de stat Maricel Floricel Dima a participat joi, 31 octombrie 2019, la evenimentul „Educația agricolă: Parteneriate pentru dezvoltare și contribuții la agricultura circulară”, inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor din Olanda, sub coordonarea și cu sprijinul Ambasadei Olandei în România, în cadrul Târgului internațional INDAGRA 2019. 

În acest context, România și Olanda au încheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educației agricole. Prin acest acord, liceele agricole românești vor beneficia de sprijin din partea unor instituții de învățământ din Olanda, cele două state urmând să desfășoare o serie de proiecte comune, schimburi de experiență și transfer de know-how pentru o agricultură circulară – un model de agricultură sustenabilă. În acest sens, liceele din România vor avea oportunitatea de a învăța și de a identifica sugestii și soluții inspirate din bunele practici ale sistemului de învățământ olandez.

”Cunoaștem experiența Olandei în domeniul învățământului agricol, cunoaștem, de asemenea,  punctele tari ale învățământului agricol românesc, dar și problemele cu care se confruntă liceele agricole, în special. Avem probleme legate de subfinanțare, probleme legate de curricula școlară, de reactualizarea manualelor școlare, probleme legate de efectuarea stagiilor de practică, de formarea profesională a cadrelor didactice de specialitate și altele. De aceea, avem nevoie de experiența olandeză în domeniu și acest lucru îl vom realiza pe baza acestui parteneriat, vrem să întărim colaborarea dintre instituțiile de învățământ din Olanda și România și schimbul de experiență dintre aceste instituții. Parteneriatul va avea la bază un plan de acțiune în care au fost incluse mai multe teme privind colaborarea dintre companiile olandeze și cele românești, între instituțiile de învățământ, sub coordonarea celor două ministere și a Ambasadei Olandei la București”, a precizat secretarul de stat Dima.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat că printre obiectivele principale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se evidențiază și necesitatea întineririi forței de muncă și formării profesionale a acesteia. De aceea, MADR a elaborat în ultimii ani o legislație specială pentru susținerea învățământului liceal agricol. În baza acestei legi, MADR va elabora un Program de finanțare a investițiilor și va acționa în direcția creșterii calității învățământului liceal agricol prin apropierea acestuia de practică și de realitatea din agricultură.

În marja evenimentului de semnare a acestui acord a fost detaliat planul de acțiune și au avut loc prezentări și dezbateri privind elemente introductive în sectorul agricol românesc, strategia României pentru dezvoltareadurabilă, cu accent pe agricultura circulară și rolul educației precum și expuneri privind domeniul agricol din Olanda și viziunea Olandei despre agricultura circulară. 

De asemenea, țara noastră va colabora cu Regatul Olandei în domeniul agriculturii circulare, iar în acest sens autoritățile olandeze și-au propus ca până în 2030 să realizeze un sistem agricol exclusiv circular, bazat pe principiul de a produce mai mult cu mai puține resurse.