Relația disproporționată dintre marile magazine și fermieri este un subiect deja bine cunoscut. În condițiile unui sector agroalimentar dezbinat, unde fermierii și procesatorii nu se pot pune pe aceeași lungime de undă astfel încât să devină o forță, supermarketurile dictează prețurile, iar cei care nu acceptă au o singură alternativă: falimentul.
Problema nu este sesizată numai de cei din domeniu, direct afectați, ci și de consumatori și de ”aleșii” acestora, adică parlamentarii.
”Pe lapte, în acest lanț agroalimentar, vorbim de trei verigi: fermierul, procesatorul și vânzătorul, adică sfântul raft. Dintr-o analiză simplă, dacă ne uităm pe prețul laptelui care pleacă de la poarta fermierului, mai departe de la poarta procesatorului și ajunge pe raft, ne dăm seama că adaosurile comerciale sunt invers proporționale față de efortul pe care cele trei verigi le aplică. Fermierul, cel care produce laptele, are procentul cel mai mic de profit.
Prețul laptelui la poarta fabricii a scăzut anul acesta undeva la 30%, și din cauza presiunii producției din Uniunea Europeană. Procesatorul se plânge de același lucru, a scăzut prețul produselor lactate, din cauza supraproducției din UE, din cauza faptului că alte state dau subvenții ascunse etc. Deci a scăzut prețul la fermier, la procesator, dar logic nu ar trebui să scadă și la raft?”, a precizat senatorul Lucian Trufin la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit parlamentarului care este și unul dintre inițiatorii legii laptelui, guvernul ar trebui să intervină și să le ceară marilor magazine să-și reducă marja de profit, astfel încât să mai scadă din dezechilibrul în raport cu fermierii și procesatorii, dar și să vină în sprijinul populației, în condițiile economice actuale. Un astfel de model a fost implementat cu succes în Franța, spre exemplu.
”Nu e care pe care, este unul singur împotriva tuturor, iar acest lucru se întâmplă pentru că au o cotă de piață foarte mare. Uniunea Europeană a venit cu directiva 633 tocmai pentru că a observat că supermarketurile au o cotă mare și o putere de negociere imensă în fața fermierului și procesatorului.
Vă dau eu un model de proiect pozitiv pentru fermieri, care vine tocmai din Uniunea Europeană. În Franța, ministrul de finanțe a invitat toți reprezentanții supermarketurilor și le-a cerut ca pe o perioadă de 3 luni de zile să reducă marja de profit. Motivul a fost ca francezul să treacă mai ușor peste perioada de inflație, în condițiile în care inflația în Franța anul trecut a fost de 5,5%, în timp ce în România a fost de aproape 17%. Acolo supermarketurile au zis da. Le-am cerut ministrului de finanțe și ministrului agriculturii să analizeze această posibilitate și să invite supermarketurile la o discuție”, a mai subliniat Lucian Trufin.