20 aprilie 2021 - 18:30

Un nou VIRUS gripal cu potential pandemic, gasit in China

Oamenii de ştiinţă au identificat un nou tip de virus gripal în China cu potențial de a se dezvolta în pandemie. Virusul a apărut recent și se manifestă la porci, dar poate infecta și oamenii, spun cercetătorii citați de BBC. Forma descoperită ar putea suferi mutaţii care mai apoi se vor răspândi cu uşurinţă de la o persoană la alta, ceea ce va putea duce la o nouă epidemie globală.

Potrivit sursei citate, virusul descoperit are capacitatea de a se adapta şi este monitorizat atent de specialişti. Aceştia au emis avertismente cu privire la activitatea lucrătorilor din industria porcină.

Întrucât este nou, oamenii ar putea avea o imunitate mică sau chiar deloc la acest virus. Oamenii de știință scriu în revista Proceedings of the National Academy of Sciences că măsurile pentru controlul virusului la porci și monitorizarea atentă a lucrătorilor din industria porcină ar trebui să fie implementate rapid.

Cât de îngrijorați trebuie să fim?

Noul virus, pe care cercetătorii l-au denumit G4 EA H1N1, se poate dezvolta şi înmulţi în celulele din căile respiratorii. Oamenii de știință au găsit dovezi ale unei infecții recente la persoanele care au lucrat în abatoare și în industria porcină din China, când au analizat datele din 2011 până în 2018, scrie BBC.

Deși virusurile gripale sunt în continuă schimbare, motiv pentru care vaccinul antigripal trebuie să se modifice în mod regulat pentru a ține pasul, acestea nu evoluează de obicei în pandemie.

Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva noului tip de virus

Organismul uman nu este pregătit să lupte cu un nou tip de virus, deoarece sistemul imunitar nu are dezvoltate mecanismele de apărare necesare pentru a combate infecţia, spun specialiștii. Pandemia de coronavirus este în plină desfăşurare, iar apariţia unui nou virus devine o nouă ameninţare.

Gripă identificată în China este similară cu gripa porcină din 2009, dar cu noi modificări. Deşi nu pare o problemă imediată, ea nu trebuie ignorată.