28 octombrie 2021 - 14:39

Un nou focar de gripă aviară, confirmat. Autoritățile, în alertă!

Din cauza unui nou focar de gripă aviară confirmat în centrul țării, joi, 14 ianuarie 2021, Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a solicitarea uciderea preventivă a unui număr de circa 101.000 de pui.

Păsările sacrificate sunt localizate într-o exploatație în care se produc ouă. În acest context, potrivit Reuters, autoritățile maghiare de profil monitorizează atent fermele aflate în raza a 10 kilometri în jurul focarului.

Situație tot mai dificilă

Tot în Ungaria, luni, 11 ianuarie 2021, autoritățile de resort, citate de aceeași sursă de presă, raportau un alt focar de gripă aviară înalt patogenă (H5N8) depistat într-o fermă de creștere a curcanilor situată în nordul țării, anunța la acea dată Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE).

Focarul de gripă aviară înalt patogenă (H5N8), depistat în localitatea Acs, ducea la uciderea preventivă a 150 de curcani la îngrășat, dintr-un total de 47.596 de păsări ucise ulterior de autorități, potrivit informării oficiale ale OIE, care cita un raport al Ministerului maghiar al Agriculturii.

Virusul gripei aviare s-a răspândit relativ ușor pe Bătrânul Continent și a pus în alertă industria creșterii păsărilor, după ce focarele anterioare au dus la uciderea a zeci de milioane de păsări.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa. Ultima dată când Ungaria s-a confruntat cu gripa aviară a fost la începutul lui 2020.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Sursă foto: Internet (caracter ilustrativ)