28 octombrie 2021 - 20:24

UN INGRASAMANT FOLIAR BIOSTIMULATOR SI CU PROPRIETATI DE AMELIORAREA SOLULUI

LIGNOHUMAT de Potasiu, marca AM este un amestec de humati si de potasiu ai acizilor humici si fulvici, completat cu microelemente. Este un stimulator de crestere natural, ecologic, utilizabil in solutii active la concentratii  reduse : 0,01-0,05% . Se poate utiliza prin aplicare directa la sol, in combinatie cu ingrasaminte (0,175-0,25 kg lignohumat la 100 kg ingrasamant) si/sau prin apa de irigare, la tratamentul semintelor, tratamente foliare simple sau in combinatie cu produse de protectie a plantelor.

IN SOL LIGNOHUMATUL ARE CA EFECT: Cresterea capacitatii de retinere a apei: in sol substantele humice pot absorbi cantitati mari de apa (de 7 ori volumul propriu), care pot fi cedate radacinilor plantelor in perioadele secetoase.

Modificarea legaturilor cu argila s­i restructurarea agregatelor de sol, cre­terea porozitatii si permeabilitatii solului pentru aer ­si pentru apa, cu efect favorabil asupra activitatii microorganismelor din sol ­si asupra aprovizionarii plantelor cu apa s­i elemente nutritive; in solurile nisipoase humatii pot imbunatati capacitatea de schimb cationic cu efecte favorabile asupra levigarii apei s­i elementelor nutritive. Mediaza degradarea sau inactivarea unor substante toxice (fenolii, antibioticele,pesticidele). Neutralizeaza pH-ul solului, determinand tamponarea solului atat in cazul solurilor acide, cat s­i in cazul solurilor bazice.Inactiveaza activitatea fitotoxica a metalelor grele, cu ionii acestora formeaza compus­i insolubili stabili, protejand astfel plantele ­si mediul de actiunea acestora. Mediaza solubilizarea s­i mobilitatea unor elemente nutritive (N,P,K, Fe, etc.) s­i determina absorbtia mai rapida a acestora in radacini. Influenteaza activitatea microorganismelor din sol, determinand cre­terea numarului total de bacterii, micromicete s­i fungi utili, stimuland astfel procesele de mineralizare a resturilor vegetale s­i de acumulare de materie organica.

APLICAT FOLIAR LIGNOHUMATUL DE POTASIU LA PLANTE DETERMINA:

Reducerea tensiunii superficiale s­i marirea permeabilitatii membranelor celulare din radacini ­si imbunatatirea gradului de absorbtie a nutrientilor minerali din sol. Mares­te receptivitatea frunzelor pentru diferite substante active aplicate foliar: fertilizantii, pesticidele sunt mai rapid absorbite ­si metabolizate in plante cand sunt aplicate in solutii diluate de lignohumat. Accelereaza fotosinteza ­si stimuleaza acumularea de clorofila in partile verzi ale plantei. Stimuleaza germinatia s­i cre­sterea plantelor dupa rasarire mai ales cand este utilizat pentru tratamentul semintelor. Are rol protector al tesuturilor s­i este util ca agent antistress la tratamentele foliare cu diferite produse de protectie a plantelor, sau pentru diminuarea efectelor negative ale grindinei, gerului sau ale secetei asupra frunzelor. Are efect fungicid, imbunatate­te starea de sanatate, marind imunitatea plantelor la actiunea fungilor sau a altor agenti patogeni s­i astfel, se poate reduce numarul de tratamente fitosanitare. Stimuleaza sinteza s­i acumularea de substante in plante s­i determina cre­terea masei de radacini, frunze s­i tulpini, cu efect favorabil asupra productiei ­si a calitatii acesteia.