UN GRUP DE FERMIERI DIN DIVERSE TARI AU INTENTAT UN PROCES PARLAMENTULUI SI CONSILIULUI UE PENTRU LIPSA DE ACTIUNE IMPOTRIVA SCHIMBARILOR CLIMATICE

110

Zece familii din Fiji, Kenya și țări din Europa ca Germania, Italia, Franţa sau Portugalia, care suferă deja de efectele schimbărilor climatice, au deschis un proces împotriva UE în încercarea de a forța organismul să-și sporească angajamentele conform acordului de la Paris, a raportat AFP. „Cazul climatic al poporului”, așa cum este el numit, provoacă politicile climatice ale Parlamentului European și ale Consiliului Uniunii Europene, spunând că acestea nu vor reduce emisiile suficient de repede pentru a opri creșterea temperaturilor de la perturbarea vieților reclamanților. Acestui grup de reclamanti i s-a alăturat şi ciobanul român Vlad Petru, din Alba.

Cazul a fost introdus în fața Curții Europene de Justiție din Luxemburg de către persoane care „sunt deja afectate de schimbările climatice, suferă deja daune … și spun:” UE, trebuie să faceți ceea ce puteți pentru a ne proteja pentru că altfel daunele noastre vor fi catastrofale „, a declarat Roda Verheyen, avocatul care sustine cazul, pentru AFP.

„Secetele severe au costat un cuplu în vârstă în Franţa aproape jumătate din recolta lor. O familie de apicultori din Portugalia este nevoită să-şi salveze mijloacele de trai, pentru că valurile de căldură le ucid albinele. Aceştia împărtăşesc o teamă: ce se va întâmpla cu copiii noştri? Astăzi, familiile din întreaga Europă şi din afara acesteia, ale căror mijloace de trai sunt expuse riscului din cauza impactului schimbărilor climatice, întreprind ceva ce nu a mai fost făcut vreodată. Ei cheamă legiuitorii UE într-un proces istoric”, arată petenţii europeni, în argumentaţia lor.

Petenţii solicită în instanţă ca instituţiile UE să recunoască schimbările climatice drept o adevărată ameninţare la adresa drepturilor omului, ale cetăţenilor europeni, şi să acţioneze de urgenţă pentru a proteja drepturile lor şi ale generaţiilor viitoare.

În prezent, UE intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 sub nivelurile din 1990, dar reclamanții spun că nu este suficient. Aceștia solicită UE să își consolideze directiva privind sistemul de comercializare a cotelor de emisie, planul de utilizare a terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și reglementarea silviculturii și regulamentul privind partajarea eforturilor.

Într-un film documentar al acestei comunităţi de petenţi – „Peoples Climate Case” – este consemnată şi relatarea ciobanului Petru Vlad, din cătunul Călene, judeţul Alba. „Sunt o simplă persoană, cu numele de Vlad Petru. M-am născut ţăran şi ţăran mor. Toată comunitatea care trăieşte pe-aici suferă de boala de care sufăr şi eu: neajutorarea în faţa statului – una, şi a doua – neajutorarea în faţa naturii. E lipsă de ploi, şi când vin ploi îs ploile agresive, cu piatră, ni se distrug recoltele, le afectează şi pe animale. Aş dori ca şi copiii mei să aibă un viitor aici, pe pământul unde stăm, să nu mai plece cum am plecat eu în ţări străine să muncească (…) Din iarnă-n vară şi din vară până-n iarnă, nu-i apă la recolte şi nu-i apă la animale; trebuie să schimbăm şi noi zona, să plecăm unde-i apă”, spune ciobanul.

„Schimbările climatice îs o problemă de dreptate care trebuie rezolvată. Să ni se facă dreptate nouă, ţăranilor, dar nu numai nouă, ci la toată lumea. Nu noi am poluat aerul. Să se facă dreptate acolo, de unde o plecat virusul de poluare”, cere Vlad Petru.

Potrivit grupului de petenţi, „până în prezent parlamentarii europeni – Parlamentul European şi Consiliul European – nu au reuşit să pună în aplicare legi semnificative pentru a impune ţărilor să ia măsuri eficiente împotriva schimbărilor climatice”.

„Obiectivele UE de reducere a emisiilor sunt mult prea mici pentru a reflecta urgenţa problemei. Procesul intentat de familii subliniază realitatea evidentă: schimbările climatice nu mai sunt doar despre diplomaţie sau despre economie. Drepturile fundamentale ale omului la viaţă, sănătate şi proprietate sunt deja ameninţate”, se mai arată în mesajul petenţilor.

Evoluţia procesului intentat de fermierii europeni, argumentaţia şi documentaţia aferentă se pot urmări accesând linkul https://peoplesclimatecase.caneurope.org/.

Citește și

Comentariile sunt închise