Un gigant mondial în domeniul alimentar, băgat în corzi de prețul grâului

Livrările limitate de grâu la nivel mondial şi creşterea preţurilor la materii prime creează dificultăți serioase chiar și pentru giganții alimentari, cu cifre de afaceri de miliarde de euro, scoțând în evidenţă fragilitatea sistemului alimentar. Unul dintre aceștia este producătorul italian de paste Barilla, relatează Reuters.

„Considerăm mâncarea drept ceva de la sine înţeles, dar unele organizaţii şi unii oameni muncesc pentru a o furniza şi este ceva foarte fragil. În acest an vedem o scădere a producţiei de grâu şi poate fi o perioadă foarte dificilă”, a declarat vicepreședintele Paolo Barilla, 60 de ani, care conduce firma de familie împreună cu rudele sale.

În ultimele luni, temperaturile ridicate au afectat culturile de grâu exact în cele mai importante puncte de export la nivel mondial, luând prin surprindere firmele de trading şi provocând probleme de aprovizionare pentru cumpărători.

„Nu ne aşteptam la asta în urmă cu două sau trei luni, aşa că aici este fragilitatea sistemului. Începem de asemenea să vedem efectele schimbărilor climatice, ar putea afecta negativ producţia în categoria noastră”, a mai spus Paolo Barilla.

Vicepreședintele producătorului Italian de paste a subliniat că situaţia este foarte instabilă pentru moment, iar costurile ridicate la materii prime, energie, ambalare şi logistică lasă un spaţiu limitat de manevră.

„Nu suntem o companie foarte flexibilă când vine vorba de aceste costuri… nu există o modalitate prin care să le absorbim. Anul acesta şi anul următor vor fi foarte dificili”, a apreciat Paolo Barilla.
Înfiinţată în 1877, firma Barilla este lider mondial în producţia de paste, potrivit Euromonitor International. Producătorul italian vinde, de asemenea, biscuiţii Mulino Bianco şi sosurile pesto şi de tomate. În 2020, cifra de afaceri a Barilla a crescut cu 7% până la peste 3,89 miliarde de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole