20 aprilie 2021 - 20:32

Un gest complet neasteptat! Ce a facut o fermiera cu zeci de saci cu ridichi?

Starea de urgență instalată în România, dar și în alte state, a dus la restricționarea activităților de import și export. Totodată, prin măsurile impuse de autoritățile publice sau locale, în multe orașe au fost închise piețele agroalimentare, prin urmare mulți dintre producătorii locali au rămas cu marfa în fermă, neavând unde și cui să o vândă.

Unii fermieri și-au distrus roadele din disperare, însă nu este cazul tuturor. Mai mulți producători locali au început să doneze roadele la care au muncit din greu, pentru a face un bine. Este cazul și unei fermiere din județul Olt, care a donat cincizeci de saci de ridichi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt. Tânăra fermieră, Manda Mihaela Bianca, din comuna Strejești, satul Colibași, a oferit gratuit aproximativ 25.000 de bucăți printr-un gest caritabil.

 

Această faptă a adunat mai multe aprecieri și a încurajat și pe alți fermieri să doneze celor aflați în dificultate și care nu au suficiente resurse agroalimentare. 

 

În această situație, fermieri cu stocuri de produse alimentare pe care nu au unde să le vândă, se regăsesc mai mulți. Unii dintre ei care vor să doneze produsele agroalimentare sau să le vândă la un preț rezonabil nu știu unde să se adreseze. În acest sens, statul trebuie să ia măsuri concrete, susțin fermierii.

Reamintim că, potrivit Ordonanței Militare 3 din 24 martie 2020, administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști. De asemenea, este permisă deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare, cu respectarea prevederilor din ordonanța militară privind măsurile de protecție.