UN FERMIER DIN JUDEȚUL HARGHITA ÎȘI GHIDEAZĂ TRACTORUL PRIN SATELIT

Taranul roman nu se lasa mai prejos si incepe sa faca primii pasi in era digitala.

Un fermier din Harghita şi-a dotat parcul auto cu un utilaj ghidat prin satelit. Acesta vrea sa continue modernirea si isi doreste sa formeze o flota auto din cel putin sase tractoare inteligente.

Printre sapa si arat cu animalul din dotare, pe ogoare si-a facut aparitia si un utilaj din viitor: tractorul inteligent pentru tractoriştii conectaţi cu tehnologia. Seful unei asociaţii agricole din Harghita si-a dotat parcul auto cu primul tractor coordonat prin GPS din judet.

Ferencz Bela din Gheorgheni are 68 de ani si, de cand se stie, este lider prin zona. Are o asociatie care lucreaza peste 600 de hectare de teren. Acum, vrea sa demonstreze ca si in Romania, agricultura trebuie sa intre in era digitala. Asadar, nici tractoristul nu mai e ce a fost odata. Fara cunostinte de informatica, utilajul ramane pe loc.

Atunci cand un tractor cu autoghidare lucreaza prima oara o parcela, operatorul trebuie sa introduca in computerul de bord coordonatele topo care definesc colturile acelui teren. Asta ca sa nu ajungi sa ii ari si vecinului bucatita de pamant. Daca fermierul nu stie coordonatele GPS, e obligat sa se suie la volan si sa se plimbe cu tractorul pe conturul parcelei, astfel incat utilajul destept si cu tinere de minte, sa memoreze perimetrul zonei respective.

- Publicitate -

Un astfel de tractor are aproximativ 230 cp si costa mult peste 100.000 de euro. Randamentul lui este cu 25-30 % mai mare fata de unul obisnuit si in plus, poate executa simultan mai multe lucari agricole, lucru care te face sa mai uiti de pretul destul de mare pe care-l platesti atunci cand achizitionezi un asemenea utilaj.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole