14 mai 2021 - 14:16

Semnal de alarmă dat de un fermier: ”In Romania se lucreaza haotic”

În România se lucrează haotic, iar protocoalele pentru exportul de animale vii în țările din Orientul Mijlociu și Golful Persic nu se respectă – declarația îi aparține lui Gigică Apostol, un fermier din Baia, județul Tulcea. Într-un interviu acordat AGRO TV, acesta trage câteva semnale de alarmă legate de modul în care se lucrează în comerțul cu animale.

”Avem ceva probleme. Noi, în trecut, am mai discutat cu autoritățile, dar nu s-a luat nicio măsură. În România, dacă nu se intervine în viitor cu respectarea normelor de export și de comerț intern cu animale, nu știu unde se va ajunge. În ultimul timp se lucrează haotic. Am semnat protocoale cu toate țările din Orientul Mijlociu și din Golful Persic și degeaba le semnăm, pentru că nu se respectă nimic. Toate firmele din România vor să facă un profit rapid, dar un astfel de profit nu merge, nu poți să-l gestionezi cum trebuie și nu respecți legislația. Noi avem protocoale semnate cu Iordania, cu Arabia Saudită și altele, peste tot avem carantină 28 de zile, iar în România nu se respectă nici 2 ore. 

Fac un apel către autorități, din cauză că multe ferme din România nu-și fac meseria cum trebuie, dar marea problemă nu e la fermă, ci la doctorii zonali, care nu își respectă certificatul pe care îl au în față. Există niște condiții impuse de legislația în vigoare. Ei nu respectă nimic. De exemplu, o fermă are capacitate 4.000 de capete și vezi că face un export de 10.000 de capete. Dacă ești persoana care controlezi, nu îți pui un semn de întrebare? (…) Încă nu se vrea în România să se respecte legislația. Dacă s-ar respecta, ar îmbunătăți calitatea comerțului cu animale”, a declarat fermierul pentru AGRO TV.

Vă invităm să urmăriți interviul în materialul de mai jos.