UN EUROPARLAMENTAR ROMÂN CONTESTĂ DUBLUL STANDARD, LA BRUXELLES

Dublul standard în calitatea alimentelor distribuite de unii producători în țările din Est comparativ cu cele din Vestul Europei este subiectul evenimentului organizat marți, 11 aprilie la Parlamentul European de eurodeputată Daciana Sârbu, împreună cu europarlamentarul ceh Pavel Poc.

În luna noiembrie a anului trecut, cei doi deputați , care sunt și vicepreședinți ai Comisiei de Mediu, Sănătate publică și Siguranță alimentară din PE, au adresat o interpelare către Consiliul European, cerând clarificări și soluții pentru reglementarea acestei probleme, după ce mai multe studii comparative din state central și est-europene au descoperit astfel de diferențe calitative.

‘O serie de studii realizate în câteva țări au certificat existența unor diferențe de calitate între alimentele vândute în Est și în Vest sub aceleași denumiri. Am ridicat problema către Consiliu, alături de colegul meu ceh Pavel Poc, și m-am bucurat să constat că treptat pe parcursul ultimelor luni subiectul a ajuns și pe agenda Comisiei, respectiv a Consiliului miniștrilor Agriculturii.

Prin dezbaterea pe care o organizăm, vrem să obținem răspunsuri clare din partea Comisiei, din partea marilor producători, din partea reprezentanților mai multor state afectate de această problemă.

Este un pas prin care încercăm să menținem presiunea pentru soluționarea acesteia, iar mesajul dezbaterii, preluat de la cetățenii pe care-i reprezentam, este: STOP dublului standard în calitatea alimentelor din Uniunea Europeană. Aceeași marcă, același produs, aceeași calitate! Nu avem în Uniunea Europeană două categorii de cetățeni, prin urmare nu ar trebui să avem standarde diferite de calitate a alimentelor’, afirma eurodeputată Daciana Sârbu.

La dezbatere va lua cuvântul Jozef Bires, directorul Administrației Sanitar-Veterinare și pentru Alimente din Slovacia, care va prezenta unul dintre studiile comparative realizate de această instituție, ce a fost discutat și în cadrul reuniunii Consiliului miniștrilor Agriculturii din UE din 6 martie. Printre vorbitori se vor afla și: Marie-Paule Benassi, șefa unității pentru Protecția Consumatorilor din cadrul Direcției Generale pentru Justiție a Comisiei Europene; Jaroslav Zajicek, adjunctul ambasadorului Cehiei la Uniunea Europeană; Achim Irimescu, șef al departamentului pentru Agricultură și Siguranță alimentară din cadrul Reprezentantei Permanente a României la UE și fost ministru al Agriculturii, precum și Alain Galaski, director general al European Brands Association.

Citește și

Comentariile sunt închise