UN EURODEPUTAT INVITĂ FERMIERII DIN TRANSILVANIA SĂ SE IMPLICE ÎN ANALIZA NOII PAC

91

Deputatul european Iuliu Winkler a transmis agricultorilor care au participat la Targul de Agricultură de la Arad, din ultimele zile.

Potrivit europarlamentarului, obiectivele modernizării și simplificării PAC sunt creșterea venitului agricultorilor europeni și formularea celor mai adecvate răspunsuri la provocările cauzate de schimbările climatice și pentru protecția mediului.

‘Veniturile celor care lucrează în agricultură se situează abia la 88% din venitul mediu din UE. Statisticile mai arată că schimbarea generațiilor în rândul fermierilor este greoaie. Dacă în 2005 au fost înregistrați 3,3 milioane de tineri agricultori, în 2013 numărul acestora a fost de doar 2,3 milioane. (…) Dorim ca, după anul 2020, PAC să fie o politică simplificată, debirocratizată, care să fie înzestrată cu procese automatizate de verificare. Aceasta înseamnă, de exemplu, că se vor folosi mai mult sistemele prin satelit și GPS’, a arătat Iuliu Winkler.

‘Cea de a doua mare provocare o reprezintă finanțarea PAC după 2020. Acesta este un subiect care creează deja tensiuni în Parlamentul European în contextul în care Brexit-ul înseamnă și diminuarea, după 2019, cu aproximativ 7% a bugetului UE. Cele mai multe dintre statele membre din vestul Europei ar dori ca finanțările pentru Politica de Coeziune și pentru PAC să fie diminuate considerabil, iar această tendință este un mare pericol pentru statele din Europa Centrală și de Est. În Parlamentul European, împreună cu colegii din Ungaria, cu cei din celelalte state membre din Europa Centrală și de Est, colaborăm cu scopul de a păstra finanțarea PAC la un nivel corespunzător. În acest efort la nivel parlamentar este foarte importantă și solidaritatea agricultorilor maghiari din Bazinul Carpatic, pentru ca noi, politicienii, să putem demonstra că reprezentăm interesele a zeci de mii de agricultori’, a explicat deputatul european.

‘Dacă luăm în calcul schimbările din economie, pe cele din domeniul agriculturii din Europa Centrală și de Est, rețeta succesului are câteva ingrediente sigure. Primul este colaborarea, pentru că așa se pot prelua mai ușor bunele practici. Al doilea ingredient este folosirea noilor tehnologii și soluții inovatoare. Agricultorii din Bazinul Carpatic trebuie să intre în secolul 21 și să folosească tehnologia modernă pentru a asigura productivitate într-un mod sustenabil. Al treilea este exportul. Se știe că exportul întotdeauna aduce valoare adăugată mai ridicată. Iar cel de al patrulea ingredient este să ne exprimăm opinia, să ne facem vocea auzită. Experiența ne arată că în Europa aceste patru ingrediente sunt prezente în toate poveștile de succes., a precizat europarlamentarul.

Citește și

Comentariile sunt închise