Cel mai mare și important eveniment agricol din România, târgul INDAGRA, organizat, în fiecare an, de ROMEXPO împreună cu Camerele de Comerț și Industrie din România, a atras fermieri și factori decidenți din agricultura din întreaga țară. Magyar Lorand Balint, deputat și membru al Comisiei de Agricultură, a declarat la INDAGRA că evenimentul este o ocazie foarte bună pentru a discuta despre potențialul agricol al țării și pentru găsirea de soluții.
„Târgul INDAGRA ne oferă posibilitatea stabilirii unor contacte și parteneriate cu producătorii externi, în găsirea celor mai bune soluții pentru exportul de cereale, pentru că deținem un excedent al producției în domeniu — România fiind unul dintre principalii producători de cereale în Europa — acesta trebuie valorificat. Însă trebuie avut în vedere și faptul că importul produselor alimentare este peste media europeană. De aceea, am convingerea că trebuie să acordăm o atenție mult mai mare sectorului zootehnic. Astfel, vom diminua exportul de cereale și vom putea crește cuantumul alimentelor produse în România”, a precizat deputatul.
Magyar Lorand Balint, a subliniat faptul că exportul și importul produselor alimentare pot fi echilibrate doar dacă statul sprijină domeniul zootehnic.
„În prezent, fondurile nerambursabile pentru dezvoltarea rurală sunt foarte avantajoase pentru crescătorii de animale și, prin urmare, este foarte important să accesăm aceste finanțări. Fondurile guvernamentale oferă sprijin accentuat agricultorilor care cresc porci pentru producere și, implicit, prelucrarea cărnii’, a subliniat Magyar Lorand Balint, care a mai precizat că, în perioada următoare, una dintre priorități trebuie să fie creșterea efectivului de porcine pentru reproducție, în vederea reducerii importului de carne de porc.
„În prezent, Ungaria deține un stoc de 180.000 de porcine pentru reproducție, iar România deține același număr de animale, deși, din punct de vedere al terenurilor agricole,suprafața deținută este de trei ori mai mare. Din acest motiv fermierii din România au nevoie de un program național pentru sprijinirea creșterii efectivului de animale, în vederea reproducerii acestora. În cadrul târgului am avut o întâlnire cu agricultorii din județul Satu Mare am stabilit modalitățile de identificare a instrumentelor tehnice și tehnologice care ar fi de folos pentru această ramură agricolă”,a mai spus acesta.