20 septembrie 2021 - 05:58

Un coreean a dat lovitura cultivand legume asiatice in Romania

În Prahova, se cultivă pe  un teren de 3.500 de mp, legume pe care le regăsim în bucătăria asiatică. Douăsprezece solarii, aduse în urmă cu 10 ani, din Coreea adăpostesc culturi de ridichi albe, susan-frunze, salată chinezească, pepene galben, ardei iute, ceapă coreeană, ciuperci shiitake etc. Legumele se vând nu doar în România, ci și în alte țări europene, informează Cotidianul.

În 1996, coreeanul Lee Song Sun a venit în România, hotărât să înceapă o afacere, care avea însă să prindă contur doar peste mai bine de un deceniu. În 2006, coreeanul s-a stabilit definitiv aici și a cumpărat teren agricol în comuna prahoveană Cocorăştii Colţ. Inițial, terenul a rămas neexploatat, Lee coupându-se la început de o balastieră.

Ideea de a face agriculturiă  a venit când domnul Lee s-a îmbolnăvit. A fost diagnosticat cu cancer la stomac şi ficat şi a trebuit să se întoarcă în ţara sa. Când a revenit în România a început să acorde mai mare atenţie propriei sănătăţi, dar şi a clienţilor săi.

Solariile sunt diferite de cele autohtone deoarece nu necesită fundaţie betonată, zăpada nu rămâne pe structură, iar construcţia se face fără sudură. Răsadurile sunt încălzite pâna la 25 de grade Celsius printr-un sistem ce presupune cabluri electrice îngropate la 10 cm sub pământ și care sunt conectate la un generator.

Toate legumele beneficiază de îngrăşământ natural, chiar dacă recolta nu este la fel de mare ca în cazul folosirii îngrasamântului chimic. Iniţial, Lee a început să vândă produsele sale comunităţii coreene create în jurul unei fabrici de autoturisme din Mangalia, dar şi coreenilor din Bucureşti, după care afacerea s-a extins, datorită cererii din ce în ce mai mari, chiar și de peste hotare.

„În Europa, sunt foarte puțini cultivatori de legume asiatice, așa încat noi avem solicitări din:  Austria, Germania, Marea Britanie, Turcia, Bulgaria etc. Avem pâna la patru culturi pe an. Ajungem la 2 tone pentru varză și salată chinezească, trei tone ridichii și 100 kg susan. Am livrat și către Comitetul Olimpic de la Izvorani”, menționează Nicoleta Stanciu.

Culesul legumelor este o activitate care presupune o grijă deosebită. Salata este aleasă frunză cu frunză, salvând rădăcina din care trebuie să apară o nouă plantă. Ridichiile albe sunt consumate murate, cu frunze cu tot, împreuna cu ceapa sau ardeiul iute. Așa cum se cunoaște, bucătăria asiatică este excepţională, modul tradițional de hrană din această zonă  bazându-se  trei sferturi pe legume și salate și doar un sfert  integrează carnea.

Printre culturile preferate de cumpărători se regăsesc și  ciupercile shiitake care se vând cel mai bine, deshidratate. Au gust de trufe şi aromă de lemn, iar apa în care s-au lăsat la hidratat conține numeroase substanţe hrănitoare, putând fi consumată.