UN CAZ CUTREMURATOR DE NEGLIJENTA, LEGAT DE PPA, DEZVALUIT ASEARA LA AGROTV IN EMISIUNEA “AGRICULTURA LA RAPORT”

Un fermier din satul Sinoe, judetul Constanta, a relatat aseara, in direct  prin telefon, la emisiunea realizata de Ovidiu Ghinea, “Agricultura la Raport”, modul incredibil in care a fost tratat de catre autoritati atunci cand a solicitat sprijinul legat de pesta porcina africana declansata in ferma sa de familie.

In varsta de peste 80 de ani, dl. Stere  Arnautu, era posesorul a  82 de porci la aparitia bolii, de diverse greutati, dintre care unul de 300kg si altul de 250kg.   Pe data de 7 august i-au murit pe rand cei doi porci mari, moment in care omul a anuntat medicul veterinar. Acesta, in loc sa se deplaseze la fata locului pentru constatare si luarea ulterioara a tuturor masurilor impuse, i-a spus fermierului  sa-i ingroape in fundul gradinii si sa-i trimita probe la analiza.

“Am stat pe 9, pe 10 (august – n.r.), eu personal am sunat la toate telefoanele (la DSV Constanta – n.r.) sa vina cineva sa vada porcii, ca incepusera sa moara. Pe data de 13 l-am trimis pe baiatul meu cel mare, sa cheme pe cineva, sa vada porcii, ca pe urma o sa zica unde-s porcii. Intre timp am sunat din nou doctorul si l-am intrebat ce sa fac, ca-mi mor in continuare porcii si mi-a zis:  du-te la primarie si ia o vola, sapa si ingroapa-i si pe ceilalti in gradina. Primarul mi-a dat vola, am facut o groapa mare in gradina si ce mureau, ii puneam acolo. Cand a venit in sfarsit doctorul de la DSV, mai traiau 61 de porci. I-am spus, dom’le hai sa vezi si porcii aia din groapa, ca erau acolo 7 scroafe, trei vieri, porcul ala mare si alti 8  purcei. N-a venit, nici n-a vrut sa se uite la groapa. A scris un proces verbal cu ce a vazut dansul ca mai traiau acolo, ca a mai gasit doua scroafe si 2 grasuni bolnavi si a plecat. De pe 13 pana pe 21 nu a venit nimeni si intre timp mi-au mai murit 16-17 pe care i-am ingropat. Cand au venit  sa-i ia cu doctorul Pop, din 61 mai erau vii  45 de purcei. Mi-au zis ca nu-i intereseaza pe dansii ce a murit inainte, pe astia i-au gasit, pe astia i-au pus la plata (pentru despagubire – n.r.)”

Ieri 19 septembrie, s-a deplasat in sfarsit o comisie de  la DSV Constanta, impreuna cu medicul si reprezentantul primariei, in gospodaria omului dar tot nu au vrut sa vada porcii morti si ingropati in groapa din gradina.

“Le-am zis, pai ce mai constatati voi daca nu vreti sa-i vedeti pe cei ingropati? Azi cand m-am dus pe acolo, se vedeau picioarele unui porc iesite in afara. Va dati seama, eu i-am acoperit cu lopata, cum am putut si eu”, relateaza batranul  Stere Arnautu.

Asteptam cu interes reactia mai marilor  DSVSA, pentru ca in mod sigur se impune o ancheta severa asupra factorilor de raspundere din zona, asupra modului iresponsabil in care au actionat, in special pentru faptul ca dupa acest prim focar, boala s-a raspandit rapid si in alte gospodarii. Si nu in cele din urma, asteptam o rezolvare in ceea ce priveste despagubirea corecta a omului, pentru toti cei  82 de porci care i-au murit, toti inregistrati si cu crotalii, si pentru care a facut toate demersurile care tineau de el.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult