23 aprilie 2021 - 15:35

Un antreprenor italian aduce lucratori din Romania cu avionul privat

Munca din agricultură este prea obositor pentru italieni! După câteva ore de muncă grea în podgorii, muncitorii italieni au ridicat steagul alb. Pentru a nu pune în pericol recolta sezonului, un cunoscut vinificator din Tirolul de Sud (regiune din Nordul Italiei, it: Trentino-Alto Adige), Martin Foradori Hofstaetter a decis să închirieze un avion privat ca să aducă un grup de muncitori din România, scrie it.euronews.com.

Foto: corriere.it

Antreprenorul povestește pentru publicația italiană Corriere della Serra că a fost foarte mulțumit de abilitatea de lucru a celor opt femei care veneau din România în fiecare sezon agricol, încât a ținut cu tot dinadinsul să le aibă și în acest an alături: „Fără ele recolta mea din acest an ar fi fost compromisă”, spune Martin Foradori Hofstaetter, citat de Corriere della Sera. Lucrătoarele sunt capabile să taie impecabil lăstarii de vie, fără să deterioreze planta și să garanteze astfel calitatea strugurilor (și a vinului). „Careva ar putea obiecta că m-aș fi putut adresa numeroșilor șomeri prezenți în zonă – răspunde viticultorul- dar nu e atât de ușor. Am încercat, dar cei pe care i-am angajat pentru o probă, după două ore de lucru au plecat, spunând că ‘este o muncă prea obositoare!’”, subliniază Martin.

Blocaj la granița cu Ungaria

Având în vedere dificultățile de călătorie cu controalele de frontiera, Hofstaetter a profitat de permisiunea Comisiei Europene pentru circulația lucrătorilor sezonieri în agricultură în UE prin „coridorul verde“ . Călătoria celor opt femei a fost însă restricționată la granița cu Ungaria unde au fost respinse, în ciuda faptului că documentația a fost în regulă. După două săptămâni de apeluri telefonice, contacte cu politicieni locali, de la Roma și din Uniunea Europeană, reprezentanți ai ambasadelor, precum și discuții intense cu reprezentanții asociațiilor din sectorul agricol, Martin și-a dat seama că birocrația va împiedica în acest an angajarea celor opt femei românce, așa că a angajat un avion privat care a aterizat de curând la Bolzano, cu lucrătoarele la bord. „Nu aveam altă alternativă. Trebuie totuși să spun că prețurile pe care le folosesc acum cei care transportă persoane sunt atât de mari încât tot ceea ce am plătit eu pentru zborul privat nu a făcut o mare diferență”, spune antreprenorul italian.

Martin Foradori Hofstätter reprezintă a patra generație care se află la conducerea firmei fondată în anul 1907 de Josef Hofstätter și deține podgorii istorice situate pe ambii versanți ai văii Adige. Zborurile către Italia se vor deschide doar de luna viitoare, iar sute de mii de români au rămas acasă în această primăvară, deși plecau constant la muncă în Peninsulă.