25 ianuarie 2022 - 09:46

Uluitor! 40% din producţia mondială de alimente este risipită

Peste două miliarde de tone de alimente rămân neconsumate la nivel mondial, aproape dublu față de cât se estima anterior, potrivit unui nou raport privind risipa alimentară, informează Bloomberg.

Datele raportului sunt uluitoare! Conform studiului realizat de World Wildlife Fund (WWF) şi retailerul britanic Tesco Plc., o cantitate estimată la 2,2 miliarde de tone de alimente s-a pierdut la nivelul fermelor sau a fost risipită de retaileri sau consumatori la nivel global, adică aproximativ 40% din producţie.

Este vorba de o cifră aproape dublă faţă de o estimare anterioară care vorbea de 1,2 miliarde de tone de alimente pierdute la nivel mondial. Responsabile pentru această diferență sunt fermele din ţările bogate, la nivelul cărora s-a pierdut o cantitate mai mare de alimente decât se credea iniţial.

Cercetători din mai multe țări încearcă, de mai mulți ani, să pună laolaltă datele cu privire la amploarea risipei alimentare. Potrivit Comitetului interguvernamental pentru studierea modificărilor climatice, risipa alimentară este responsabilă pentru 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Ultima analiză completă a pierderilor de alimente de la fermă şi până la farfurie a fost efectuată în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), conform căreia aproximativ 33% producţia mondială de alimente este risipită.

Noul raport publicat miercuri, care se bazează pe studiile realizate de FAO, arată că 1,2 miliarde de tone de alimente sunt pierdute la nivelul fermelor. La acestea se adaugă alte 931 milioane de tone de alimente risipite la nivelul retailerilor şi consumatorilor, conform estimărilor făcute la începutul acestui an în Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu.

„Problema este mai gravă decât credem. Ştim de mai mulţi ani că risipa alimentară reprezintă o problemă uriaşă care nu poate fi ignorată şi la rândul său ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii şi climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentară la WWF.

Concluziile noului studiu al WWF şi Tesco sunt surprinzătoare. Contrar presupunerilor anterioare conform cărora pierderea de alimente la nivelul fermelor este în principal o problemă pentru regiunile sărace, raportul arată că, dimpotrivă, ţările cu venituri mari şi medii din Europa, America de Nord şi Asia industrializată sunt responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial până la momentul recoltării.

Conform autorilor raportului, în problema risipei alimentare, pe lângă guverne trebuie să se implice și companiile alimentare, care să își stabilească ţinte pentru reducerea risipei, să măsoare şi să raporteze atât surplusul, cât şi risipa şi adopte măsuri în operaţiunile lor de la furnizori şi până la consumatori.