Ultimele vești meteo: când sunt așteptate ploile!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat luni prognoza pentru perioada 11 – 24 aprilie, iar veștile par să fie ceva mai bune pentru fermieri. Deși temperaturile vor fi oscilante în toată ţara, pe parcursul următoarelor două săptămâni, probabilitatea de precipitaţii va fi mai mare în intervalul 16-24 aprilie în majoritatea regiunilor.

Astfel, potrivit meteorologilor, în Banat, în perioada 11 – 15 aprilie, media maximelor se va situa în jurul a 11 grade în prima zi, când vremea va fi rece pentru această dată, şi va ajunge la valori de 22 – 23 de grade în ultima zi a intervalului. După data de 15 aprilie, temperatura aerului va fi în scădere, astfel încât în 18 aprilie se va ajunge la valori de 12 – 13 grade, apoi va creşte de la o zi la alta, până pe 24 aprilie, când va atinge 18 – 19 grade. Minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade la începutul perioadei, apoi vor fi în creştere până la 7 – 8 grade în data de 16 aprilie, urmând să scadă uşor spre 3 – 4 grade în jurul datei de 19 aprilie. Ulterior, temperaturile minime vor marca o uşoară creştere, astfel că la sfârşitul intervalului vor atinge valori de 6 – 7 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în 11 aprilie şi din nou în intervalul 16 – 24 aprilie.

Prognoza meteo arată că în Crişana, vremea va fi rece la începutul intervalului, astfel că între 11 şi 15 aprilie media maximelor va fi în creştere de la 10 – 11 grade, în prima zi, la 21 – 22 de grade în ultima, când va fi cald pentru această dată. Ulterior, temperatura va scădea, spre valori medii ale maximelor de 13 grade în data de 18 aprilie, apoi va creşte până spre 18 grade la sfârşitul intervalului, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic. În ceea ce priveşte regimul termic nocturn, temperatura se va situa în jurul valorii de 0 grade în primele două nopţi, apoi va creşte până spre 6 – 7 grade în 16 şi 17 aprilie. În perioada 17 – 19 aprilie media minimelor va fi în scădere spre 2 – 3 grade, urmând ca până la finalul intervalului să crească din nou până la 6 grade.

Trecător vor mai fi ploi slabe la începutul intervalului. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou în perioada 16 – 24 aprilie, mai spun meteorologii de la ANM.

În Transilvania, la începutul intervalului chiar dacă valorile termice diurne vor creşte de la o zi la alta, vremea va fi rece. Media maximelor termice va fi de 9 grade în prima zi şi va ajunge la 20 de grade în 15 aprilie. Ulterior vremea se va răci din nou, astfel încât media maximelor în perioada 15 – 18 aprilie va scădea de la 20 de grade la 12 grade. Meteorologii estimează că spre finalul intervalului de prognoză, temperatura aerului va fi în creştere şi se vor înregistra maxime de până la 16 grade.

Media minimelor în primele 3 nopţi va fi de minus 3 – minus 2 grade, apoi va creşte până spre 5 grade în 17 aprilie, iar în a doua săptămână de prognoză, media temperaturilor minime va oscila între 1 şi 4 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în 11 aprilie şi în intervalul 16 – 24 aprilie.

În Maramureş, vremea va fi rece la începutul intervalului, cu o medie a valorilor termice diurne ce se va situa în jurul a 10 grade, apoi temperatura aerului va creşte, astfel că în ziua de 15 aprilie se va ajunge la valori de 20 de grade. Porivit prognozei meteo, ulterior, se va răci treptat, astfel că media maximelor va ajunge la 12 grade în perioada 17 – 19 aprilie, apoi tendinţa temperaturii va fi de creştere uşoară, până spre 16 grade în ziua de 24 aprilie.

Media minimelor în primele 3 nopţi va fi de minus 2 – 0 grade, apoi va creşte până spre 5 grade în 17 aprilie, iar în a doua săptămână de prognoză media temperaturilor minime va oscila între 2 – 4 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în 11 aprilie, precum şi în intervalul 16 – 24 aprilie.

În Moldova, meteorologii estimează că, la începutul intervalului, vremea va fi rece pentru această perioadă, cu o medie a maximelor termice ce se va situa în jurul a 12 grade şi minime de 0 – 2 grade, apoi temperatura aerului va fi în creştere, astfel că, în 15 şi 16 aprilie, media regională a maximelor va ajunge la 20 de grade, iar a celor minime la 5 – 7 grade. În perioada 17 – 20 aprilie se întrevede un nou proces de răcire, media maximelor urmând să coboare la 12 grade, iar minimele termice se vor situa în jurul valorii de 3 grade. După acest interval, tendinţa de evoluţie a temperaturii va fi de creştere uşoară şi treptată până la o medie a maximelor de 16 grade şi minime de 4 – 6 grade.

Izolat şi trecător vor mai fi ploi slabe la începutul intervalului, apoi probabilitatea pentru ploi va creşte în perioada 16 – 24 aprilie.

Și în Dobrogea, potrivit prognozei meteo, vremea va fi rece în primele 3 zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 11 şi 13 grade şi de 3 – 4 grade pentru cele minime, apoi se va încălzi treptat, iar în 15 şi 16 aprilie se vor atinge maxime, în medie, de 16 – 18 grade şi minime de 6 – 8 grade. În perioada 17 – 20 aprilie, scăderea de temperatură estimată va însemna pentru această regiune atingerea unor maxime de 12 şi minime în jur de 6 grade. După acest interval, tendinţa de evoluţie a temperaturii va fi de creştere uşoară şi treptată până la o medie a maximelor de 16 grade şi minime de 7 – 8 grade.

Izolat şi trecător vor mai fi ploi slabe la începutul intervalului, apoi probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată după 17 aprilie.

În Muntenia, media maximelor va fi în creştere treptată, de la 12 – 13 grade în prima zi la valori ce se vor situa în jurul a 22 de grade în 15 şi 16 aprilie. Ulterior, temperatura aerului va scădea şi se vor înregistra valori termice diurne de 14 – 15 grade (în 18 şi 19 aprilie), apoi prezenta estimare indică o creştere uşoară, astfel că la finalul intervalului se va ajunge la o medie regională a maximelor de 18 – 20 de grade.

Meteorologii spun că nopţile vor fi reci în primele zile ale intervalului, când media regională a minimelor se va apropia de 0 grade, apoi până la finalul primei săptămâni se va ajunge la valori de 6 – 8 grade, iar în a doua jumătate a intervalului media acestora va fi de 4 – 6 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată după 16 aprilie. În restul intervalului doar izolat şi trecător vor fi posibile ploi slabe.

În Oltenia, media temperaturilor maxime va fi în creştere, de la 12 – 13 grade în prima zi, la valori în jurul a 22 de grade în 15 şi 16 aprilie, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior, temperatura aerului va scădea la 14 – 15 grade (în 18 şi 19 aprilie), apoi prezenta estimare indică o creştere uşoară, astfel că la finalul intervalului se va ajunge la o medie regională a maximelor de 18 – 20 de grade. Alternanţe termice vor fi şi în regimul nocturn al temperaturilor, care vor avea o medie de 0 – 1 grad în primele nopţi, iar în restul intervalului vor oscila între 4 – 8 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată după 16 aprilie, iar în 17 şi 18 aprilie vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

La munte, deşi valorile termice diurne vor fi tot mai ridicate de la o zi la alta, conform prognozei meteo. Vremea va fi rece în primele 3 zile ale intervalului, cu o medie a maximelor pentru întreaga zonă de 0 – 3 grade şi minime de minus 7 – minus 5 grade. În 15 şi 16 aprilie se va încălzi semnificativ şi se vor atinge temperaturi maxime de 10 – 12 grade şi minime, în medie de 2 grade. După aceste zile mai calde se va răci din nou, astfel că la începutul săptămânii viitoare este estimată o medie a temperaturilor maxime de numai 2 – 4 grade şi minime de minus 4 – minus 3 grade. La finalul intervalului de prognoză se vor atinge maxime de 7 – 8 grade şi minime în jur de 0 grade.

La începutul intervalului, pe arii restrânse vor mai fi ninsori slabe şi lapoviţă. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi destul de ridicată şi după 16 aprilie, astfel că până la finalul celor două săptămâni vor mai fi perioade în care va mai ploua, iar în zona înaltă precipitaţiile mai pot fi mixte, se mai arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole