Ultimele noutăți de la Azomureș – Când se poate relua producția de îngrășăminte

Oprirea producției de îngrășăminte de la Azomureș la sfârșitul anului trecut a venit ca un șoc pentru sectorul agricol românesc, în condițiile în care compania din Târgu Mureș era cel mai important producător de pe piața din România. Astăzi, la aproape trei luni de la sistarea producției, șansele unei posibile redeschideri în viitorul apropiat sunt minime.

Despre acest subiect a discutat realizatorul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, Constantin Rudnițchi, cu purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior.

”Ce am făcut noi în această perioadă la Azomureș – personalul a continuat să vină la lucru, nu am implementat nicio formulă de șomaj tehnic. Am profitat, pentru a executa mici lucrări de mentenanță, traininguri pentru personalul nostru, acțiuni de curățenie și am menținut instalațiile la rece, în sensul că am evitat orice incapacitate de repornire cauzată de înghețul de peste iarnă”, a explicat Ovidiu Maior.

Potrivit acestuia, platforma este pregătită să reia producția în termen de 10-14 zile din momentul disponibilității gazului natural de care are nevoie, însă șansele ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat sunt aproape de zero. De aceea, conducerea Azomureș a decis să efectueze zilele acestea revizia care era programată mai târziu anul acesta.

”Cel mai rapid, am putea reporni în 10-14 zile, din momentul în care știm că avem disponibilitate de gaz metan pentru o perioadă suficient de lungă, care să fie potrivită din punct de vedere economic. Am avea nevoie de gaz contractat pe o perioadă de cel puțin 3-6 luni de zile, pentru că orice pornire sau oprire de instalație reprezintă costuri foarte mari.

Imediat după ce a început războiul din Ucraina, managementul companiei a luat o altă decizie din punct de vedere strategic pentru acest an. Am devansat revizia care era programată pentru luna iunie pentru aproximativ o jumătate din instalațiile de pe platformă și o executăm acum, în martie. Ne-am dat seama că ne este imposibil să repornim în luna martie cu acest cost al gazului meta, astfel că cel puțin o parte din instalații sunt în revizie în acest moment pentru încă două săptămâni. Suntem pregătiți să repornim cealaltă jumătate în 10-14 zile, cum ziceam, din momentul disponibilității gazului natural”, a mai spus Ovidiu Maior.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Chesnoiu doarme la fel ca și alții din guvern, ne va spune peste ceva timp că asta e situația și nu avem ce face, ar trebui să se ia măsuri de pe acum pentru a nu avea surprize mai târziu.

  2. Accelerati cat mai urgent in privinta ingrasamintelor chimice.Daca nu facem aprovizionarea cat mai urgent cu acestea,riscam sa pierdem productia de grau si porumb in special.Sa cumperi la de la speculanti cu 250 lei 50 kg,este o eroare,trebuie sa fie o obligatie sa se stabileasca pretul fix de la producator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole